Obama a Cameron sa zaviazali k spoločnému boju proti domácemu terorizmu

NETKY.SK • 17 Január 2015, 10:09 • 2 min
Obama a Cameron sa zaviazali k spoločnému boju proti domácemu terorizmu

WASSHINGTON - Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron dnes demonštrovali transatlantickú jednotu sľubujúc bojovať spoločne proti domácemu terorizmu po smrtiacich útokoch vo Francúzsku. Súčasne vyzvali americký Kongres, aby odložil uvalenie nových sankcií na Irán, kým pokračujú rokovania s Teheránom o jeho jadrovom programe.

slovakia

left justify in out

Cameron pricestoval do Washingtonu týždeň po teroristických útokoch vo Francúzsku, pri ktorých bolo zabitých 17 nevinných ľudí a traja útočníci. Jeho návšteva podľa tlačovej agentúry AP poukazuje na strach, ktorý majú Európa a USA zo šírenia terorizmu. "Toto je problém, ktorý vyvoláva veľkú bolesť srdca, tragédiu a deštrukciu. Ale je to jednoznačne problém, ktorý porazíme," zdôraznil Obama.
      

Britský premiér na spoločnej tlačovej konferencii označil tých, ktorí nesú zodpovednosť za uvedené útoky za "jedovatý, fanatický, smrteľný kult... Vieme, proti čomu stojíme a vieme, ako zvíťazíme," zdôraznil Cameron. 
      

Obaja politici sa stretli v Bielom dome v čase, kedy sa predstavitelia ich krajín pridali k rokujúcim partnerom nového kola jadrových rokovaní s Iránom. Obama i Cameron energicky vyzvali Kongres, aby sa vyhol uvaleniu nových ekonomických sankcií na Irán uprostred týchto rokovaní argumentujúc, že by tým podrazili jemnú diplomaciu.
      

Obama dnes povedal, že nepovažuje násilný extrémizmus za existenciálnu hrozbu a je si istý tým, že ho je možné skôr či neskôr poraziť. "Ale nemôžeme ho poraziť iba zbraňami," vyhlásil. Uviedol tiež, že USA a Británia sa intenzívne pokúšali nájsť rovnováhu medzi súkromím na internete a národnou bezpečnosťou, je však potrebné zachovať možnosť sledovať extrémistické skupiny online.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies