Obama a Bush si uctili obete teroristického útoku na veľvyslanectvo

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 12:08 • 2 min
Obama a Bush si uctili obete teroristického útoku na veľvyslanectvo

DAR ES SALAAM - Americký prezident Barack Obama a jeho predchodca George W. Bush si dnes položením venca uctili v Tanzánii pamiatku obetí teroristického útoku na tamojšie veľvyslanectvo USA z roku 1998.

slovakia

left justify in out

Obama a Bush pricestovali do Tanzánie nezávisle od seba. Súčasný demokratický šéf Bieleho domu sa tam zastavil na záver svojho týždňového turné po troch krajinách Afriky. Republikán Bush prišiel do regiónu v rámci svojich humanitárnych aktivít vo východnej Afrike. 

Podľa prvých vyjadrení členov Obamovho a Bushovho tímu sa žiadne spoločné stretnutie v Tanzánii pôvodne neplánovalo. Napokon sa však obaja prezidenti stretli na pietnom akte kladenia vencov pri pamätníku Američanov, zabitých pri útoku spred 15 rokov. 

Obama a Bush sa ticho prizerali, ako príslušník amerického námorníctva umiestnil veniec na podstavec pri pamätníku. Následne si podali ruky s pamätníkmi útokov a príbuznými obetí a odišli do budovy ambasády bez toho, aby poskytli nejaké vyhlásenie. 

Podľa agentúry AP išlo o zriedkavé spoločné vystúpenie súčasného a bývalého šéfa Bieleho domu. Ani jeden z nich na krátkej niekoľkominútovej ceremónii nevystúpil s príhovorom, ani neposkytol vyjadrenie pre médiá.

Michelle Obamová a Laura Bushová sa okrem toho spoločne zúčastnili na konferencii o postavení a možnostiach rozvoja afrických žien. Obamová predniesla príhovor pri otvorení konferencie, organizovanej inštitútom Georgea W. Busha.

V auguste 1998 islamisti napojení na al-Káidu uskutočnili simultánne bombové útoky na veľvyslanectvá USA v Dar es Salaame a kenskom Nairobi. O život celkovo prišlo viac ako 220 ľudí a ďalších 4000 utrpelo zranenia. Pri útoku v Tanzánii bolo zabitých desať Tanzánijčanov a zranených 85 občanov USA a Tanzánie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona