Obama a Bush odcestovali do JAR na pietnu spomienku na Nelsona Mandelu

NETKY.SK • 9 December 2013, 16:54 • 2 min
Obama a Bush odcestovali do JAR na pietnu spomienku na Nelsona Mandelu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes odcestoval na trojdňovú návštevu Juhoafrickej republiky (JAR), kde sa v utorok zúčastní pietnej spomienky na zosnulého lídra krajiny Nelsona Mandelu. Na palube vládneho špeciálu Air Force One sa okrem hlavy štátu a jeho manželky Michelle nachádza i bývalý prezident George W. Bush s manželkou Laurou, ako aj bývalá šéfka diplomacie Hillary Clintonová, informovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Samostatným lietadlom cestujú do Johannesburgu bývalí prezidenti USA Bill Clinton a Jimmy Carter. Ďalší žijúci prezident George H. W. Bush sa spomienky nezúčastní pre svoj zhoršený zdravotný stav. Ojedinelé stretnutie šéfov Oválnej pracovne je znakom veľkého rešpektu voči Mandelovi, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov. Na smútočnom podujatí, ktoré sa uskutoční na johannesburskom futbalovom štadióne FNB, sa zúčastní vyše 70 predstaviteľov z celého sveta.

Obama sa podľa vlastných slov stal politikom po tom, ako sa inšpiroval práve Mandelovým bojom proti rasizmu. Prechováva hlboký záujem o dianie v Afrike a vedie projekt na pomoc tamojším obetiam choroby AIDS. Po skončení pietneho obradu sa prezident USA v stredu v noci vráti do Washingtonu. Let medzi americkým hlavným mestom a metropolou Johannesburg, ktorý je najväčším mestom JAR, trvá 16 hodín. Kapacita štadióna FNB je 95.000 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies