Obžalovaného bratislavského sudcu čaká ďalší rozsudok

NETKY.SK • 6 September 2011, 18:56 • 2 min
Obžalovaného bratislavského sudcu čaká ďalší rozsudok

Obžalovaného bratislavského sudcu čaká ďalší rozsudok

slovakia

left justify in out

img

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku opäť vynesie rozsudok v prípade bratislavského sudcu Igora Š., ktorý je obžalovaný z korupcie. ŠTS ho v novembri 2009 uznal z vinného a odsúdil na podmienečný trest, no Najvyšší súd SR verdikt zrušil. ŠTS vynesie ďalší rozsudok v piatok 9. septembra.

Sudca Igor Š. vzal podľa obžaloby v auguste 2002 úplatok 100.000 slovenských korún za zmiernenie trestu pre páchateľa lúpeže. Úplatok mu mal dať profesor práva a hlavný svedok Jozef Králik. Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry vo svojej dnešnej záverečnej reči rovnako ako v roku 2009 navrhol Igora Š. potrestať, avšak s rozdielom, že súd ho má uznať vinným len z pýtania úplatku, z jeho prevzatia už nie. "Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu. Tie úkony, ktoré súvisia s tým, že bolo zadokumentované prijatie úplatku, sú nezákonné," povedal TASR prokurátor.

Sudcov obhajca Branislav Šuba si krok prokurátora vysvetľuje ako dôkaz, že obvinenie z prijímania úplatku Igora Š. nie je relevantné. "Neexistuje relevantný dôkaz o tom, že by bol skutok spáchaný obžalovaným," povedal Šuba. Samotný obžalovaný sudca žiadal, aby bol spod obžaloby oslobodený.

Najvyšší súd (NS) SR zrušil prvostupňový rozsudok v tejto kauze 16. mája tohto roku a prikázal ŠTS, aby znovu rozhodol. "Niet zákonného dôkazu na to, že by sudcovi bol odovzdaný úplatok," uviedol mimo iného predseda senátu NS SR v máji v zdôvodnení verdiktu. Nezákonná mala byť aj prehliadka priestorov sudcu a NS SR mal výhrady aj použitiu agenta a ďalších postupov orgánov činných v trestnom konaní.

Igora Š. odsúdili 25. novembra 2009 pre trestný čin prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody na dvojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom päť rokov. Mal tiež zaplatiť peňažný trest 5000 eur a dostal aj zákaz činnosti vykonávať sudcovskú funkciu na 10 rokov. Ako prvého slovenského sudcu ho obvinili z korupcie za to, že mal podľa obžaloby prijať 100-tisícový úplatok. Skutok sa mal stať v auguste 2002. Peniaze mu vtedy do kancelárie údajne priniesol profesor práva Jozef Králik, ktorého syna súdil za lúpežné prepadnutie. Králikovi pri návšteve asistovali policajti. Celý rozhovor odpočúvali a sudcu zatkli. Podľa prokuratúry si Igor Š. pýtal najprv úplatok 500.000 Sk, potom 300.000 Sk a nakoniec len 100.000 Sk.       Igor Š. pred súdom zdôraznil, že úplatok nikdy neprevzal a peniaze mu boli podstrčené. Okresný súd v Malackách ešte v máji 2004 uznal Igora Š. vinným a uložil mu dvojročný trest, krajský súd rozhodnutie na základe odvolania obhajoby zrušil. Za pravdu mu neskôr dal aj NS SR, podľa ktorého polícia pri vyšetrovaní porušila právo obvineného na obhajobu a zanedbala viacero dôkazov. Kauza sa tak vtedy vrátila prokuratúre na došetrenie, následne prešla na ŠTS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona