Očakávania sa naplnili, poslanci nezvolili šéfa GP ani na druhý pokus

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:09 • 2 min
Očakávania sa naplnili, poslanci nezvolili šéfa GP ani na druhý pokus

Očakávania sa naplnili, poslanci nezvolili šéfa GP ani na druhý pokus

slovakia

left justify in out

img

Generálna prokuratúra SR nepozná svojho šéfa pre ďalšie sedemročné funkčné obdobie ani po dnešnom druhom kole tajnej voľby. Podľa očakávania sa ani jednému z dvojice kandidátov na tento post, Dobroslavovi Trnkovi a Eve Mišíkovej, totiž nepodarilo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.
Podobne ako v stredajšom (3.11.) prvom kole získal najväčšiu podporu, 68 hlasov, Trnka, za Mišíkovú hlasovalo 47 poslancov. Celkovo sa na voľbe zúčastnilo 144 členov zákonodarného zboru, na zvolenie bolo teda potrebných aspoň 73 hlasov. Nová voľba sa bude konať na decembrovej schôdzi.
Výsledky tej dnešnej znamenajú podľa lídra Mosta-Híd Bélu Bugára, že SDKÚ-DS premárnila šancu na zmenu v oblasti generálnej prokuratúry. "A pre nás pre všetkých to znamená, aby sme do toho 22. novembra hľadali spoločného kandidáta," doplnil.
Tvrdí, že strany už ale nenavrhnú ani Evu Mišíkovú, ani Jána Hrivnáka, ktorý z boja o funkciu vypadol v stredajšom hlasovaní. "Keby sme my navrhli pani Mišíkovú, oni (SDKÚ-DS) pána Hrivnáka, v tom momente sa nedohodneme. To znamená, že ani jeden z týchto kandidátov nemôže byť v hre," vysvetlil Bugár.
Kresťanskí demokrati sú podľa svojho predsedu Jána Figeľa z výsledkov voľby sklamaní. "Pretože dnes Slovensko bolo veľmi blízko šanci na zmenu," vysvetlil s tým, že príčinu neúspechu vidí v postoji SDKÚ-DS, ktorý nebol dostatočne ústretový zvyšku koalície. Tvrdí, že keby najsilnejšia koaličná strana dnes podporila spoločnú kandidátku trojlístka SaS, Most-Híd a KDH, "Eva Mišíková by dnes bola zvolená za generálnu prokurátorku".
"Obštrukcia nepatrí do koaličnej politiky, je skôr prejavom opozičného kroku a určite to nie je cesta k potrebnej zmene," vyhlásil Figeľ s tým, že SDKÚ-DS si svojím konaním neposilnila svoju pozíciu. "Už na úvod ju mohla posilniť skôr ústretovosťou voči trom ostatným stranám," zdôraznil Figeľ.
Strany sú podľa neho pripravené rokovať o ďalších "krokoch na ceste k úspechu". Pozitívum vidí v tom, že celá koalícia sa zhoduje na potrebe zmeny na poste generálneho prokurátora. "A teraz ju treba zrealizovať," doplnil.
O menách bude koalícia ešte len rokovať. Figeľ neočakáva, že by strany zmenili svoje postoje. Tvrdí však, že by bolo chybou dostať sa do podobnej situácie ako dnes aj v budúcej voľbe. "Budeme hľadať spoločne, a to znamená každá strana a každé rozumné meno môže byť súčasťou nielen diskusie, ale aj dohody," poznamenal. Dodal, že ak by strany opäť navrhli Mišíkovú a Hrivnáka, hrozil by podobný výsledok ako dnes.
Poslanca za SaS Juraja Drobu výsledok voľby neprekvapil. SaS čelila v súvislosti s hlasovaním kritike, že jej poslanci porušili zákon, keď si v prvom kole fotili hlasovacie lístky. Urobili tak aj v tom druhom. Tentokrát ale vreckovými fotoaparátmi a nie mobilnými telefónmi. Tie totiž podľa rokovacieho poriadku nemajú mať poslanci v sále.
"My sme si veľmi dôsledne prečítali rokovací poriadok a ten vylučuje telekomunikačné zariadenia. Takže aby sme neboli ani na hrane, tak sme sa rozhodli nepoužívať mobilné telefóny, ale mali sme vreckové fotoaparáty," priblížil pre TASR Droba, ktorý si myslí, že fotenie hlasovacích lístkov je dobré pre voličov SaS. Zároveň je presvedčený, že tým nenarušil nikoho súkromie, keďže fotil iba svoj lístok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies