O2 Czech Republic sa rozdelí do dvoch firiem

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 10:25 • 2 min
O2 Czech Republic sa rozdelí do dvoch firiem

PRAHA - Akcionári spoločnosti O2 Czech Republic v utorok rozhodli o rozdelení spoločnosti na dve firmy. O2 bude poskytovať telekomunikačné služby. Novovzniknutá spoločnosť CETIN bude spravovať pevné a mobilné siete a dátové centrá. S akciami spoločnosti O2 sa bude obchodovať na burze, firma CETIN na burze nebude. Rozdelenie presadila finančná skupina PPF Petra Kellnera, ktorá v O2 vlastní takmer 85 percent akcií, naopak minoritní akcionári boli z veľkej časti proti.

slovakia

left justify in out

Akcionári, ktorí s rozdelením nesúhlasili, majú právo svoje akcie predať. Kúpnu cenu určí audit, pravdepodobne sa však bude pohybovať na úrovni okolo 150 českých korún (CZK) na akciu. V utorok akcie spoločnosti klesli o 3,5 % na 195,30 CZK za kus. Valné zhromaždenie akcionárov trvalo viac ako 10 hodín, viacero akcionárov kritizovalo rozdelenie spoločnosti s tým, že ide o znehodnotenie ich investície. Akcionári zároveň potvrdili vyplatenie dividend vo výške 13 CZK na akciu. Celkovo spoločnosť vyplatí na dividendách 4,1 mld. CZK.

 

O2 pôsobí aj na Slovensku, a to prostredníctvom slovenskej dcéry materskej O2 Czech Republic od roku 2006, kedy naň vstúpila ako súčasť španielskej skupiny Telefónica. Svoju komerčnú prevádzku začala 2. februára 2007 a poskytovala služby pod značkou O2. Skupina Telefónica sa koncom roka 2013 dohodla na predaji Telefónica Czech Republic vrátane slovenskej dcéry skupine PPF za 2,467 mld. eur. Česká i slovenská firma sa premenovali na O2. Telekomunikačný operátor O2 bude pôsobiť pod touto značkou v ČR aj na Slovensku až do roku 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies