O zmenách v ústave bude možno napokon parlament rokovať v máji

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 13:33 • 2 min
O zmenách v ústave bude možno napokon parlament rokovať v máji

BRATISLAVA - Parlament bude na májovej schôdzi možno rokovať aj o zakotvení manželstva v ústave a zmenách v justícii.

slovakia

left justify in out

Predseda NR SR Pavol Paška zaradil tento bod na záver schôdze, ktorá sa začne na budúci týždeň. „Ak sa nájde zhoda na justičných zmenách, prerokujeme novelu ústavy ešte na májovej schôdzi. Ak nie, tak až na júnovej,“ povedal po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka pre agentúru SITA.

 

V apríli sa na pôde ústavnoprávneho parlamentného výboru dohodli poslanci všetkých parlamentných strán, že požiadajú Pašku, aby sa o novele rokovalo až v júni. Nedokážu totiž nájsť zhodu na zmenách v justícii. „Dohodli sme sa, že predseda výboru to navrhne predsedovi parlamentu, lebo do 6. mája, keď má o tom výbor opäť rokovať, ku konsenzu nedôjde,“ povedala poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská v apríli pre agentúru SITA s tým, že je to dobrý nápad, pričom verí, že politika ho neprevalcuje. 

 

Prezident by podľa návrhu novely mal prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR. Naopak, zvýšiť by sa mal počet členov súdnej rady volených a odvolávaných vládou a parlamentnom. Funkcia šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa oddelí. Návrh znižuje počet členov súdnej rady z terajších 18 na 16. Doteraz ôsmich členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom súdnej rady bol jej predseda, automaticky sa ním stal šéf najvyššieho súdu. Po novom by mali ôsmich členov rady voliť sudcovia a po štyroch parlament a vláda. Za člena súdnej rady budú môcť vymenovať aj člena vlády. Predsedu súdnej rady bude voliť rada, pričom vyberie niekoho zo svojich členov. Funkcia šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa tak oddelí. Predseda súdnej rady zároveň podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. Sudcovia prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby. Právna norma, ktorú poslanci v marci posunuli do druhého čítania, tiež definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies