O zložení nového parlamentu v Južnej Kórei rozhoduje dnes 42 miliónov voličov

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 09:04 • 2 min
O zložení nového parlamentu v Južnej Kórei rozhoduje dnes 42 miliónov voličov

SOUL - Voliči v Južnej Kórei rozhodujú dnes o novom zložení národného zhromaždenia. Vládnuca strana Senuri, ktorá má v zákonodarnom zbore iba tesnú väčšinu, sa usiluje o posilnenie svojej pozície a dúfa, že sa jej v týchto voľbách podarí získať tri pätiny poslaneckých kresiel potrebných na predloženie a schválenie návrhov zákonov, informuje stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Voľby sú zvlášť dôležité pre prezidentku Pak Kun-hje, ktorej mandát komplikuje patová situácia v parlamente. Voliči hlasujú v takmer 14.000 volebných miestnostiach a rozhodujú o 253 z troch stoviek poslancov; zvyšných 47 pomerných kresiel je pridelených stranám podľa celkového počtu odovzdaných hlasov.

 

Prezidentkina administrácia nadobudne významnú podporu, ak vládnuci politický subjekt získa väčšinu kresiel, píše denník The Korea Times. Takýto vývoj by strane Senuri umožnil presadiť zamestnanecké a ekonomické reformy ešte predtým, ako jej funkčné obdobie o približne 20 mesiacov vyprší.

 

Vzhľadom na roztrieštenosť opozície sa predpokladá, že vládnuce stredopravicové zoskupenie zostane aj naďalej pri moci. Výsledok volieb naznačí, ako juhokórejská verejnosť vníma vládu ako celok.

 

O zložení nového parlamentu rozhoduje vyše 42 miliónov oprávnených voličov.

 

Podľa agentúry DPA sa očakáva, že najväčšia opozičná strana Toburo Mindžudang (Nová politická aliancia za demokraciu, MPK) príde o poslanecké miesta, zatiaľ čo novovytvorená liberálna Ľudová strana by mala skončiť v hlasovaní na treťom mieste so ziskom 20 parlamentných kresiel.

 

Politický subjekt, ktorý v dnešnom hlasovaní zvíťazí, môže očakávať aj zisk hlasov pre prezidentský úrad. Juhokórejský prezidentský systém totiž umožňuje, aby hlava štátu vládla aj vtedy, ak má v zákonodarnom zbore väčšinu opozícia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies