O Zlatého žobráka bude súťažiť vyše 80 filmov

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 13:19 • 2 min
O Zlatého žobráka bude súťažiť vyše 80 filmov

KOŠICE – Medzinárodný festival lokálnych televízií "Zlatý žobrák" (IFoLT) sa začína v Košiciach v utorok 11. júna a potrvá do 15. júna. Festival Zlatý žobrák má tri časti – nesúťažnú prehliadku filmov, súťažnú časť Zlatý žobrák a sprievodné podujatia pod názvom Esencia Košíc.

slovakia

left justify in out

Otvárací večer 11. júna v GES klube predstaví v multimediálnom programe Melinu Mercouri – autorku myšlienky Európskych hlavných miest, v kinách sa začnú prezentácie režisérov, kameramanov a hereckých osobností. Tento prvý a najstarší festival lokálnych televízií je medzinárodnou prehliadkou toho najlepšieho z produkcie lokálnych televízií, produkčných spoločností a tvorby mladých autorov. V súťažnej časti festivalu Zlatý žobrák, ktorá sa uskutoční v Dome techniky na Južnej triede sa už tradične rozhodne o troch hlavných cenách v troch súťažných sekciách - Zlatého žobráka získa najlepší program z produkcie lokálnej televízie, najlepší film z produkcie produkčnej spoločnosti a najlepší film z produkcie mladého autora. V 19. ročníku je do súťaže prihlásených vyše 80 filmov z 19 krajín sveta. Vybrať filmy, ktoré budú originálne, silné výpoveďou o živote a osudoch ľudí, to bude úlohou medzinárodnej poroty. Na jej čele aj v tomto roku stojí E.J. Baumeister Jr., reportér, moderátor, filmový producent a vedúci producent v CBS News, nositeľ viacerých významných ocenení. Slávnostné odovzdávanie troch hlavných cien spolu s ďalšími cenami a čestnými uznaniami sa uskutoční počas záverečného ceremoniálu 15. júna. 

Nesúťažná prehliadka dokumentárnych a celovečerných filmov pod doterajším názvom Európa na plátne predstavovala premiérové filmy a to najlepšie z európskej tvorby. Vzhľadom na rozsah a význam témy, a tiež s ohľadom na záujem širokej verejnosti, rozhodli sa organizátori zmeniť názov aj organizáciu tejto časti podujatia. V tomto roku sa prehliadka filmov uskutoční pod názvom Košický filmový festival a od budúceho roka to už bude aj formálne samostatný a nezávislý filmový festival. Stane sa prvým na východe republiky s ambíciou priniesť filmy najmä z východného bloku, čím sa bude líšiť od ostatných slovenských festivalov. Výber najzaujímavejších filmov z celej Európy si v rámci filmového festivalu môžu záujemcovia pozrieť na troch miestach v Košiciach - v átriu Ster Century Cinemas v OC Galéria, v Bábkovom divadle a v najmenšom košickom kine na Hrnčiarskej ulici. Pôjde o filmy, ktoré diváci v bežných kinách nenájdu a filmové predstavenia uvedú osobnosti európskej a svetovej kultúry a filmového umenia. 

„Skutočnosť, že 19. ročník medzinárodného festivalu lokálnych televízií sa koná v roku, v ktorom sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry, nás inšpirovala k vytvoreniu ešte bohatšieho kultúrneho programu, ktorý pod názvom Esencia Košíc predstaví širokej verejnosti umeleckú a remeselnú tvorbu krajín V4 a niektorých balkánskych krajín," hovorí riaditeľka festivalu Eva Dekanovská. Tematicky zamerané stretnutia majú podľa nej ambíciu nielen oživiť mestské priestory, ale množstvom podujatí aj vytvoriť platformu živej interaktívnej komunikácie a silných zážitkov. Dva dni Esencie Košíc si tak budú môcť všetci návštevníci užívať v Rodošto, tretí deň zasa pestrým programom ožije Jesenského ulica. Súčasťou festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák bude v tomto roku panelová diskusia na tému Politika a médiá. Diskutovať v nej nebudú politici, ale zástupcovia médií, odborných inštitúcií, politológovia a občania, ktorých táto téma zaujíma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona