O zatvorení školy počas štrajku sa rodičia dozvedia od učiteľov či na webe školy

NETKY.SK • 22 Január 2016, 08:39 • 2 min
O zatvorení školy počas štrajku sa rodičia dozvedia od učiteľov či na webe školy

BRATISLAVA – O tom, či bude škola v pondelok 25. januára zatvorená, alebo bude pracovať v obmedzenom režime, by sa rodičia mali dozvedieť od riaditeľa školy alebo od triednych učiteľov. Informovali o tom predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí ohlásili na 25. januára ostrý, časovo neobmedzený štrajk.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ školy by podľa Vladimíra Crmomana z ISU mal dopredu informovať rodičov, či škola počas štrajku učiteľov bude zatvorená, alebo nie. "Rodičia by mali vedieť, mali by byť dopredu informovaní prostredníctvom webstránky školy alebo triednych učiteľov, či škola bude zavretá, alebo či bude mať obmedzenú prevádzku," priblížil Crmoman. Ako dodal Branislav Kočan z ISU, na tých školách, kde zostane len niekoľko učiteľov, sa riaditelia budú snažiť zabezpečiť vyučovanie pre najmenšie deti. "Aby bolo čo najmenej starostí spôsobených rodičom," doplnil.

 

Ak sa počas víkendu nič nezmení, časť učiteľov vstúpi v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku a niektoré školy zostanú zatvorené. Nespokojní učitelia sa totiž vo štvrtok (21.1.) nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nom. Smeru-SD) na splnení svojich požiadaviek.

 

Štát žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

 

Požiadavkám učiteľov podľa Draxlera nie je možné technicky vyhovieť. "Čo môžeme urobiť, je práve to, aby ministerstvo pripravilo naozaj technické návrhy riešení tak, aby sa vyriešili všetky problémy, ktorých sa dotkla aj výzva tejto iniciatívy," uviedol po rokovaní Draxler. Ide napríklad o zmeny v kontinuálnom vzdelávaní učiteľov. Rezort je taktiež pripravený predložiť alternatívy v oblasti financovania škôl či kariérneho rastu učiteľov.

 

Učitelia zároveň v pondelok organizujú demonštráciu. Tá sa uskutoční na Námestí SNP v Bratislave o 11.00 h.

 

Počas ohláseného štrajku učitelia nebudú sedieť doma. Chcú sa zapojiť do dobrovoľníckych aktivít. Informoval o tom Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá ohlásila na pondelok 25. januára ostrý, časovo neobmedzený štrajk.

 

"Rozmýšľame nad rôznymi takými aktivitami, ako by sme napríklad mohli skrášliť nejaký verejný priestor. Budeme sa snažiť komunikovať s neziskovými organizáciami a nechceme rozhodne sedieť doma," uviedol Kočan po štvrtkovom (21.1.) rokovaní s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD). Učitelia sa zídu v pondelok aj na Námestí SNP v Bratislave, kde bude od 11.00 h prebiehať demonštrácia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona