O žalobe Slovenska ohľadom utečeneckých kvót by sa malo rozhodnúť koncom roka

NETKY.SK • 9 Február 2016, 11:19 • 2 min
O žalobe Slovenska ohľadom utečeneckých kvót by sa malo rozhodnúť koncom roka

BRATISLAVA – O žalobe Slovenska ohľadom prerozdeľovania utečencov medzi členské krajiny EÚ by malo byť rozhodnuté na konci tohto roka. V Bratislave to dnes počas návštevy Najvyššieho súdu SR uviedol predseda Súdneho dvora EÚ Koen Lenaerts.

slovakia

left justify in out

„Určite to nie je otázka rokov, je to otázka mesiacov. Môže to byť až 12 mesiacov,“ konkretizoval Lenaerts, koľko času bude na rozhodnutie treba. Žalobu vlády SR zaregistrovali na luxemburskom súde 3. decembra 2015. Predseda súdneho dvora vysvetlil, že v súčasnosti prebieha písomné konanie, pričom viaceré členské štáty únie prejavili záujem vyjadriť sa k prípadu.

 

„Každý členský štát má právo vyjadriť sa vo svojom vlastnom jazyku, to znamená, že tie vyjadrenia sa musia najprv preložiť, čo tiež trvá určitý čas, ale dúfam, že rozhodnutie bude ku koncu roka 2016 alebo najneskôr začiatkom roku 2017,“ doplnil Lenaerts.

 

Slovensko žiada, aby Súdny dvor EÚ vyhlásil rozhodnutie Rady o zavedení dočasných opatrení v oblasti medzinárodnej ochrany v prospech Talianska a Grécka za neplatné. Rada má okrem toho uhradiť aj príslušné súdne trovy. Proti zavedeniu kvót boli na hlasovaní rady ministrov vnútra Slovensko, Česko, Maďarsko, Rumunsko, Fínsko sa v tejto otázke zdržalo. Okrem slovenskej vlády žalobu nakoniec podala aj maďarská vláda.

 

Šéfa Súdneho dvora EÚ dnes prijala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová. Hovorili podľa nej o spolupráci a tiež o súdnych konaniach, ktoré sa pred Súdnym dvorom EÚ uskutočňujú a týkajú sa prejednávania prejudiciálnych otázok adresovaných slovenskými súdmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies