O Winterkornovej budúcnosti vo Volkswagene sa možno rozhodne už dnes

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 15:30 • 2 min
O Winterkornovej budúcnosti vo Volkswagene sa možno rozhodne už dnes

WOLFSBURG - Užšie vedenie dozornej rady Volkswagenu (VW), šesťčlenné prezídium, dnes rokuje o personálnych otázkach vo vedení koncernu, predovšetkým o budúcnosti predsedu správnej rady Martina Winterkorna. Informuje DPA.

slovakia

left justify in out

Diskusia prebieha za zatvorenými dverami. Podľa jej výsledku sa ukáže, akú hodnotu má verejná podpora 67-ročného manažéra. Objavili sa špekulácie, že o Winterkornovej budúcnosti vo VW by sa mohlo rozhodnúť ešte dnes.
     

Krízy vedenia VW vyvolal v piatok (10.4.) predseda dozornej rady koncernu Ferdinand Piëch. Spravodajskému týždenníku Spiegel povedal, že sa dištancuje od predsedu správnej rady VW Martina Winterkorna, čím mu vyslovil nedôveru. Čo ho k tomu viedlo, doteraz neobjasnil.
     

Prezídium VW sa okrem iného zaoberá zmluvnými záležitosťami správnej rady. Na svojich zasadnutiach pripravuje závery pre dozornú radu. Prezídium však nemôže nahradiť nijaké jej závery.
     

Predsedom prezídia dozornej rady je Ferdinand Piëch, podpredsedom Berthold Huber z odborového zväzu IG Metall. Členmi sú Bernd Osterloh, predseda celopodnikovej závodnej rady; hovorca rodiny Porscheovcov Wolfgang Porsche; ministerský predseda spolkovej krajiny Dolné Sasko Stephan Weil a Stephan Wolf, podpredseda celopodnikovej závodnej rady. Na rokovaní prezídia sa majú zúčastňovať len členovia dozornej a členovia správnej rady. Podľa potreby v súlade so zákonom o akciových spoločnostiach na jej rokovania možno prizvať znalcov prerokovaných bodov programu a ďalšie osoby, ktorých status je "znalci".
     

Martin Winterkorn nie je členom dozornej rady a teda nemôže byť ani členom jej prezídia. Jeho formálne postavenie v koncerne znie: zamestnanec. Je už síce dlhý čas pokladaný za Piëchovho nástupcu vo funkcii predsedu dozornej rady, ale všetko sa zmenilo patriarchovým výrokom, že sa od neho dištancuje.
     

Po Piëchovi je v prezídiu druhou kľúčovou osobou hovorca rodiny Porscheovcov Wolfgang Porsche, dôverní priatelia ho familiárne oslovujú WoPo. V rokoch 2008/2009 prehral s Piëchom súboj o prevzatie Volkswagenu. WoPo prežil porážku bez otrasov a straty pozície.
     

Porsche označil Piëchovo vyjadrenie o Winterkornovi za jeho osobný názor, ktorý s ním vecne a ani obsahovo vopred neprediskutoval. 
     

Piëch a Wolfgang Porsche sú bratranci. Obom spríbuzneným rodinným klanom patrí vo Volkswagene väčšinový majetkový podiel.  
     

Na druhej strane sa proti vôli predstaviteľov zamestnancov a odborárov v prezídiu a v dozornej rade sa sotva čo dá vo Volkswagene presadiť. Osterloh môže podľa práv zakotvených v štatúte koncernu účinne zablokovať výstavbu nových kapacít či premiestnenie už jestvujúcich.
     

Proti výroku Ferdinanda Piëcha sa vyslovil aj Stephan Weil. Piëcha zatiaľ nikto proti Winterkornovi nepodporil. Nemecká tlač v tomto týždni však viackrát pripomínala, že patriarcha Volkswagenu neprehral ani jeden súboj so svojimi odporcami v koncerne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona