O vyslaní policajtov do Slovinska rozhodne naša vláda začiatkom budúceho týždňa

NETKY.SK • 28 Október 2015, 14:44 • 2 min
O vyslaní policajtov do Slovinska rozhodne naša vláda začiatkom budúceho týždňa

BRATISLAVA – Slovensko sa pripravuje na vyslanie policajnej jednotky, ktorá bude v Slovinsku pomáhať s náporom utečencov. Definitívne by mala vláda SR o pomoci balkánskej krajine rozhodnúť začiatkom budúceho týždňa. Oznámil to dnes premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

„Vláda Slovenskej republiky má politickú vôľu schváliť jednotku slovenských policajtov na územie Slovinska,“ uviedol Fico. Vysvetlil, že v súčasnosti sa ešte dolaďujú detaily. Mandát policajtov v Slovinsku by pritom mal byť širší, než je mandát policajtov vyslaných minulý týždeň do Maďarska.

 

„Nemá sa dotýkať len ochrany hraníc pred nelegálnou migráciou, ale má sa týkať, a to je mimoriadne citlivé, aj ochrany verejného poriadku v Slovinsku,“ ozrejmil ministerský predseda. „To je dosť nevídané, že policajti iného štátu majú garantovať ochranu verejného poriadku v nejakom inom štáte,“ doplnil.

 

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel v utorok (27.10.) informoval, že do Slovinska bude vyslaných pravdepodobne 20 policajtov. Minister vnútra Robert Kaliňák dnes toto číslo potvrdil. „Pripravujeme zhruba kontingent 20 policajtov trošku s inými parametrami ako v prípade policajtov v Maďarsku,“ vysvetlil s tým, že tentoraz bude rozhodovať pri ich výbere znalosť anglického jazyka.

 

Podľa Kaliňáka sa momentálne rieši otázka, či budú policajti pôsobiť v Slovinsku na základe medzivládnej dohody, alebo ako jednotka agentúry Frontex. „Je tam ešte taká senzitívna téma, že pokiaľ v prípade našich policajtov na srbsko-maďarskej hranici ide vyslovene o vonkajšiu hranicu Schengenu, v prípade Slovinska sa bavíme o hranici medzi dvoma členskými štátmi EÚ,“ opísal ďalšiu skutočnosť, ktorá sa ešte posudzuje.

 

Slovinsku má pomôcť celkovo 400 policajtov, čo je jeden zo 17 bodov akčného plánu prijatého v nedeľu (25.10.) na summite 11 krajín Európskej únie a Balkánu. Od minulého týždňa hliadkuje 50 slovenských policajtov aj v Maďarsku, v tomto prípade ide o iniciatívu krajín V4.

 

„Pravdepodobne budeme predlžovať mandát policajtov na srbsko-maďarskej hranici,“ oznámil dnes premiér Fico. Kaliňák spresnil, že je už teraz dostatok záujemcov o účasť v rotácii. Prácu slovenských policajtov v Maďarsku hodnotí po prvom týždni ich účinkovania kladne. „Majú dokonca za sebou už aj nejaké záchyty migrantov, ktorí sa snažili prekročiť túto hranicu. Myslím, že plnia svoju úlohu dôsledne aj s úspešnými zákrokmi. Takže asi to malo svoj význam, nie je to len nejaká deklarácia, ale reálna práca,“ uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona