O výrobe pandemickej vakcíny sa stále nerozhodlo

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 16:46 • 2 min
O výrobe pandemickej vakcíny sa stále nerozhodlo

BRATISLAVA - O tom, či sa na Slovensku vakcína na pandemickú chrípku vyrábať bude, alebo tento projekt dostane definitívne stopku, nie je stále rozhodnuté.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) v marci pripravilo materiál, v ktorom vláde odporúča projekt pre finančnú záťaž , kabinet však o ňom doteraz nerokoval. Podľa hovorkyne MZ Zuzany Čižmárikovej pri téme vakcín nepadlo rozhodnutie čo ďalej. "Termín bol posunutý, kým na vládu nedáme materiál, nebudeme o tom hovoriť," odkázala Čižmáriková.

Pandemická vakcína sa mala vyrábať v Malackách. Pavilón bol v lete minulého roka z väčšej časti hotový, technológie nakúpené, chýbal však prevádzkovateľ, ktorý by vakcínu na pandemickú chrípku vyrábal. Záujem ani po opätovných rokovaniach farmafirmy neprejavili, vláda tak rozhodla, že z pavilónu bude sklad liečiv a zdravotníckych potrieb. Zabezpečiť využitie objektu má Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR), ktorá celý projekt zastrešuje. "V uvedenej veci stále prebiehajú intenzívne rokovania o maximálne efektívnom využití technológií aj objektu," povedala hovorkyňa SŠHR Marcela Rybanská.

Celkovo sa podľa údajov z júna 2012 preinvestovalo do pavilónu v Malackách 11,8 mil. eur, z toho podľa kvalifikácie auditu Ministerstva financií SR 166,2 tis. eur nehospodárne. Polícia začala trestné stíhanie v kauze výstavby pavilónu v januári tohto roka.

Na projekt si posvietil aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Jeho zistenia z mája tohto roka nasvedčujú tomu, že nehospodárne bola použitá podstatne vyššia čiastka, ako ukázal audit rezortu financií. "V súčasnosti známe odborné stanoviská, ako i nezáujem potenciálnych prevádzkovateľov o ďalšie využitie pavilónu k pôvodnému účelu nasvedčujú tomu, že finančné prostriedky v sume 9 158 153,57 eur použité na nákup technológie boli použité nehospodárne, neefektívne a neúčelne," uviedla hovorkyňa NKÚ Iveta Bieliková.

Ďalšie financie mala SŠHR nehospodárne využiť na štúdie, ktoré si dala vypracovať. Virologickému ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) mala zaplatiť 29 tis. eur za 17-stranovú štúdiu k zabezpečeniu SR proti pandémii chrípky. Podľa NKÚ materiál obsahuje obecný technologický postup, príznaky, charakteristiku a históriu chrípky či pripravenosť Slovenska. "Predmetný materiál je možné považovať za málo preukazný a tým aj použitie finančných prostriedkov za nehospodárne a neefektívne," uvádza NKÚ.

Ďalších dvestotisíc eur získal Virologický ústav SAV za zhotovenie technologického postupu pre vybudovanie pracoviska, ktoré bude vyvíjať, pripravovať a testovať pandemické vakcíny. Kontrola NKÚ ukázala, že zmluva nestanovovala, aký rozsah bude mať materiál, nebol určený termín jeho vyhotovenia, rovnako neboli dané sankcie v prípade nesplnenia zmluvných podmienok. Správa štátnych hmotných rezerv nakoniec dostala 70 strán textu. Podľa NKÚ sa však ani v prípade jedného zo spomínaných dokumentov nedalo identifikovať, či výdavky naň boli opodstatnené, nakoľko v zmluve chýbal počet pracovníkov, ktorí sa na ňom podieľali, čas potrebný na jeho vytvorenie a mzdové či materiálne náklady.

SŠHR sa mala dopustiť aj ďalších pochybení, keď uzavrela zmluvu s dodávateľom stavebných prác bez toho, aby zo zmluvy bol jasný jej predmet, rozsah diela, ako aj to, kde má byť postavené. Tieto nedostatky odstránil až o takmer dva mesiace dodatok, ktorý zároveň upravil sumu za výstavbu pavilónu. Z pôvodných 16, 9 mil. eur sa zvýšila na 18,9 mil. eur, a to aj napriek tomu, že z cenovej kalkulácie vypadla stavba zvieratníka v hodnote 882 tis. eur (sumy sú bez DPH, pozn. red.).

NKÚ poukazuje aj na niekoľko rozporov pri výstavbe pavilónu. Napríklad pozemok v Malackách kúpila SŠHR skôr, ako bola vypracovaná správa o geologickom prieskume lokality. Rovnako tak zmluva o výstavbe a odovzdanie staveniska predchádzali samotnej správe. Úrad taktiež zistil, že ponuka na výstavbu pavilónu práve v Malackách prišla až niekoľko týždňov po podpise zmluvy.

Podľa Rybanskej sú správe štátnych hmotných rezerv všetky skutočnosti zistené NKÚ známe. "Upozornil na ne predseda SŠHR SR krátko po svojom nástupe do funkcie, a to trestným oznámením pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, podaným na Generálnu prokuratúru SR dňa 21. 06. 2012. V uvedenej veci naďalej prebieha vyšetrovanie orgánmi činnými v trestnom konaní," skonštatovala Rybanská.

Napriek tomu, že výstavba objektu v Malackách, ktorý mal slúžiť na výrobu pandemickej vakcíny, bola pozastavená vládou ešte v auguste minulého roka, vyžiada si ďalšie financie. Zmena pavilónu na sklad liečiv má stáť 1,5 mil. eur. Ďalších 82,5 tis. eur predstavujú náklady na zakonzervovanie stavby a každý mesiac 11 tis. eur na jej stráženie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona