O vyplácanie penzie z druhého piliera už požiadalo 91 ľudí

NETKY.SK • 14 Január 2015, 11:16 • 2 min
O vyplácanie penzie z druhého piliera už požiadalo 91 ľudí

BRATISLAVA - O vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera už požiadalo 91 osôb. Na tlačovej besede o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Upozornil na to, že Sociálna poisťovňa je len správcom Centrálneho informačného ponukového systému a výšku dôchodku nerieši.

slovakia

left justify in out

"Sme garantmi toho, aby človek dostal v jeden čas všetky ponuky, ktoré životné poisťovne vygenerujú a aby sa mohol podľa nich rozhodovať," povedal Višváder. Ako dodal, žiadosť o vyplácanie penzie z druhého piliera možno podať na pobočke Sociálnej poisťovne alebo v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

 

Od začiatku tohto roka môžu prví sporitelia požiadať o vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera. Keďže sa ruší podmienka minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri, jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov zo sporivého piliera bude dosiahnutie dôchodkového veku. V tomto roku by tak mohlo podľa odhadov ministerstva práce a sociálnych vecí o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3 tisíc sporiteľov. 

 

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz - Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa. 

 

Žiadať o doživotnú penziu v rámci tohto systému bude povinné pre všetkých sporiteľov. Ponuka od jednotlivých životných poisťovní bude platná 30 dní. Ak nebude mať žiadna životná poisťovňa záujem vyplácať sporiteľovi doživotný dôchodok, a to pre nízku sumu dôchodkových úspor, takýto sporiteľ bude dostávať prostriedky z druhého piliera vo forme programového výberu od príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti alebo vo forme dočasného dôchodku od životnej poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona