O vstupe do Slovenských elektrární rokojú okrem Rosatomu aj iné firmy

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 11:08 • 2 min
O vstupe do Slovenských elektrární rokojú okrem Rosatomu aj iné firmy

BRATISLAVA - O vstupe do Slovenských elektrární (SE) rokujú aj iné spoločnosti. Uviedol to okrem iného v rozhovore pre denník SME minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) v reakcii na vyjadrenie, že ruský štátny Rosatom chce kúpiť kontrolu nad Slovenskými elektrárňami od talianskeho Enelu.

slovakia

left justify in out

"Nie je to celkom tak zmiešateľné, ako ste to povedali, ale určite sa vo vzťahu k Rusku berú do úvahy všetky argumenty. Vieme dobre, ako Rusko funguje, takže nejaké prepojenia sa nedajú vylúčiť, ale ja by som tieto projekty nespájal," odpovedal minister na otázku denníka, či si ho Rusi, keďže potrebujú súhlas slovenskej strany, vedia kúpiť výmenou za zľavu z plynu pre SPP. 

 

"V zmluve máme predkupné právo. Druhá vec je, či sme v kondícii to predkupné právo využiť. Kľúčové však pre nás teraz je mať istotu dostavby tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne Mochovce. Už sa do toho veľa investovalo a my budeme súhlasiť len s takým dodávateľom, ktorý nám vie garantovať, že bloky dostavia a že to skutočne aj vie urobiť a je licencovaný na európske pomery. Toto bude pre nás základné kritérium, keď sa budeme rozhodovať, kto by tam mal vstúpiť," konštatoval ďalej Malatinský.

 

"Nemôžeme, samozrejme, vylúčiť tieto firmy," reagoval minister na úvahu denníka, že "ak by sa Enel dohodol s českým ČEZ-om alebo ruským Rosatomom, štát nemá čo riešiť, lebo by obidvaja povedali, že dostavajú Mochovce".

 

Malatinský zároveň pripomenul, že Slovensko má v súvislosti so Slovenskými elektrárňami problém v ich nedokončenej privatizácii. "Stále sme sa nedohodli, či a aký má byť doplatok Enelu za privatizáciu," podčiarkol minister hospodárstva v rozhovore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies