O volebných zákonoch sa bude rokovať v pondelok, Kaliňák sa dnes prepočítal

NETKY.SK • 10 Október 2013, 15:05 • 2 min
O volebných zákonoch sa bude rokovať v pondelok, Kaliňák sa dnes prepočítal

BRATISLAVA - Opozícia bude mať ďalší termín na rokovanie o volebných zákonoch s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Uskutoční sa v pondelok 14. októbra o 14.00 h.

slovakia

left justify in out

Opozícia mala diskutovať s ministrom dnes, rokovanie však väčšina z jej zástupcov odmietla, keďže pozvánka im prišla len dnes ráno krátko po ôsmej a nevedeli sa už zariadiť. Takéto zvolávanie rokovaní o vážnych zákonoch zároveň odmietajú. Na rokovanie prišla len nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská z NOVY, po čase sa pridal nezaradený poslanec Alojz Hlina. "Účasť ma mimoriadne prekvapila, údajne to bolo spôsobené zámerne, ale to nekomentujem," povedal Hlina. "Za opozíciu tu boli len dvaja poslanci. Je to dané tým, že pozvánka prišla neskoro, dnes ráno o štvrť na deväť. Viacerí kolegovia vyjadrili ľútosť, že nemohli prísť," doplnila Žitňanská.

Minister Kaliňák očakával, že parlament je flexibilnejší. "Trošku som sa prepočítal v tom, aký dokáže byť parlament pružný. Sú výbory, parlament už má rokovacie dni, nie je to čisto parlamentná prestávka. Bezpochyby je to moja chyba, že som očakával, že sme sa rozhodli v stredu a že sa to zvládne zmeniť. Nezvládlo, tak sa stretneme v pondelok," uviedol po rokovaní Kaliňák, ktorý v tom ale nevidí problém.

Nemyslí si, že je problém, keď pozvánka príde ráno. "Často sa parlamentné výbory zvolávajú aj päť minút pred výborom a minister sa usiluje byť čo najrýchlejšie v parlamente. Nie je to nič nezvyklé v politickom živote, že sa veci riešia rýchlo," poukázal Kaliňák.

Žitňanská uviedla, že na dnešnom stretnutí si partneri prešli, čo už bolo dohodnuté a kde je ešte priestor na komunikáciu. "Minister nás informoval, kde sú mantinely, za ktoré nepôjde," podotkla poslankyňa. Kaliňák podľa nej nechce ustúpiť v otázke moratória, ktoré je podľa nej zbytočné. Priestor naopak vidí v skrátení zákazu zverejňovať prieskumy verejnej mienky z troch na dva týždne. Žitňanská by aj tento zákaz však radšej zo zákona vypustila. Verí tiež, že by sa mohla posunúť účinnosť zákona napríklad až k ďalším parlamentným voľbám.

Kaliňák trvá na moratóriu. "Má svoj zásadný význam pre voliča, aby mal možnosť pohodlne vstrebať informácie a nebol konfrontovaný možno aj nepodloženými informáciami tesne pred voľbami," vysvetlil. O účinnosti sa podľa neho diskutuje, minister však poukazuje, že ak by bola posunutá, nesplnil by sa predvolebný sľub. Kaliňák si vie predstaviť skrátenie zákazu zverejňovania predvolebných prieskumov. V hre je tiež zachovanie možnosti viesť kampaň tretími stranami. Tie, ktoré by chceli "kampaňovať", zrejme by sa mali zaregistrovať ako občianske združenia či fyzická osoba a mali by si zriadiť transparentný účet.

Pokiaľ ide o zriadenie nezávislej volebnej komisie, je podľa Kaliňáka zhoda na tom, že v nej bude mať opozícia a koalícia rovnaké zastúpenie. "Aby to bolo pol na pol, žiadna zo strán aby nemala väčšinu," uviedol minister. O zásadných rozhodnutiach by mohla rozhodovať 3/4 väčšinu. Diskutuje sa aj o tom, ako by bol zvolený predseda komisie. "Či voľbou v parlamente, či dať niekoľko kandidátov, z ktorých vyberie prezident, či to bude vnútorná voľba komisie zo svojich členov alebo či doplníme komisiu o ďalších nominantov NKÚ či GP," vymenoval Kaliňák.

Minister nevyhovie návrhu KDH na rozdelenie Slovenska na viac volebných obvodov, lebo ide o zmenu volebného systému. Nepôjde ani do zavedenia podmienky, aby kandidáti na starostov a primátorov mali minimálne maturitu. Volebné zákony by mali byť zaradené do programu blížiacej sa schôdze ako posledný bod, aby bol priestor pre ďalšiu diskusiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies