O voľbu poštou sa zatiaľ uchádza 440 Slovákov zo zahraničia

NETKY.SK • 11 Január 2016, 13:50 • 2 min
O voľbu poštou sa zatiaľ uchádza 440 Slovákov zo zahraničia

BRATISLAVA - Zatiaľ 440 žiadostí o voľbu poštou zo zahraničia eviduje ministerstvo vnútra. Ide o počet správne podaných žiadostí o hlasovanie poštou v marcových parlamentných voľbách. Agentúru SITA o tom informovala zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

slovakia

left justify in out

Ďalších približne 200 žiadostí o hlasovanie poštou dostalo ministerstvo vnútra od nedeľného večera do dnešného rána, zatiaľ ich však nepreverilo. Podávať žiadosti možno len do tohto piatka, konkrétne do 24:00. Dá sa to poštou a e-mailom. Pre krátkosť termínu však Eva Chmelová predpokladá, že žiadosti prídu najmä elektronickou formou. V písomnej podobe poštou doteraz ministerstvu prišiel iba zlomok žiadostí.


Možnosť hlasovať zo zahraničia poštou sa týka občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí a voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Obe skupiny voličov musia požiadať písomne alebo elektronicky o voľbu poštou. Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra do 15. januára. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.


Voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, môžu požiadať o voľbu poštou dvoma spôsobmi - písomne a elektronicky. V písomnej podobe musí byť žiadosť o voľbu poštou doručená na adresu: Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, odbor volieb, referenda a politických strán, Drieňová 22, 826 86 Bratislava 29, SLOVAK REPUBLIC. Elektronicky, teda e-mailom treba posielať žiadosť na adresu: volby@minv.sk.

 

Žiadosť o voľbu poštou musí obsahovať údaje o voličovi, a to meno a priezvisko, rodné priezvisko, rodné číslo, a ak mu nebolo pridelené, tak dátum narodenia a tiež adresu miesta pobytu v cudzine. Volič k žiadosti o voľbu poštou musí pripojiť čestné vyhlásenie v štátnom jazyku, že nemá trvalý pobyt na území SR, fotokópiu časti cestovného dokladu SR s osobnými údajmi voliča alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve SR. Všetky potrebné dokumenty nájdu záujemcovia na https://www.minv.sk/?nr16-posta1. Ak je žiadosť podaná správne, ministerstvo vnútra pošle najneskôr 35 dní pred dňom volieb voličovi na adresu miesta pobytu v cudzine obálku s odtlačkom úradnej pečiatky Ministerstva vnútra SR, hlasovacie lístky, návratnú obálku označenú heslom „Voľba poštou - Election by mail“ a poučenie o spôsobe hlasovania.


Tí voliči, čo majú trvalý pobyt v SR, no 5. marca nebudú na Slovensku, ale v zahraničí a chceli by vo voľbách do NR SR hlasovať, sa so žiadosťou o hlasovanie poštou musia obrátiť na obec, kde majú trvalý pobyt. Aj v tomto prípade môžu o hlasovanie poštou zo zahraničia požiadať písomne alebo e-mailom najneskôr tento piatok 15. januára. Žiadosť musí obsahovať meno a priezvisko a rodné priezvisko voliča, rodné číslo, adresu trvalého pobytu v Slovenskej republike a adresu miesta pobytu v cudzine.

 

Ak žiadosť splní všetky zákonom určené náležitosti, obec pošle najneskôr 35 dní pred dňom konania volieb voličovi na adresu miesta pobytu v cudzine obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce, hlasovacie lístky, návratnú obálku označenú heslom „Voľba poštou - Election by mail“ a poučenie o spôsobe hlasovania. Slováci, čo budú v čase volieb v zahraničí nájdu podrobnosti na internetovej adrese https://www.minv.sk/?nr16-posta2.
Voľby do Národnej rady SR sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016.


Voľba poštou je v parlamentných voľbách možná už po štvrtý raz. Pred zmenou volebnej legislatívy žiadosti Slovákov s trvalým pobytom v zahraničí prijímala osobitná komisia zriadená na Miestnom úrade Bratislava-Petržalka. V roku 2006 zaevidoval úrad v Petržalke 641 žiadostí na voľbu poštou, v roku 2010 to bolo 570 žiadostí a v predčasných parlamentných voľbách 2012 požiadalo úrad o hlasovanie poštou 728 zahraničných Slovákov.

 

Možnosť hlasovať zo zahraničia v roku 2006 využilo 3 427 občanov s trvalým pobytom na území SR, druhýkrát v roku 2010 z cudziny poslalo obálku so svojím hlasom 5 861 občanov a v roku 2012 to bolo 7 290 voličov s trvalým pobytom na území SR. Ministerstvo vnútra nevedie presnú evidenciu počtu občanov SR žijúcich v zahraničí s právom voliť, odhaduje sa však, že by ich mohlo byť približne 200 až 300 tisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies