O voľbách nemajú rozhodovať peniaze, hovorí Kaliňák

NETKY.SK • 14 September 2013, 14:32 • 2 min
O voľbách nemajú rozhodovať peniaze, hovorí Kaliňák

BRATISLAVA - Monitor relácie Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska.

slovakia

left justify in out

O voľbách nemajú rozhodovať peniaze ale programy a skúsenosť ľudí s politikmi. V relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy to dnes na adresu novelizácie volebnej legislatívy vyhlásil podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Obeťou tohto zámeru sa počas volebnej kampane stanú aj organizácie, ktoré chcú kandidátov podporovať alebo vyjadriť svoj názor, "ale len v rámci komerčnej reklamy", dodáva minister. Poslanec parlamentu Gábor Gál (Most-Híd) kritizuje, že zákon poškodí aj poctivých.

Najhorúcejšou témou podľa Kaliňáka je, ako bude fungovať kontrolný orgán, ktorý sa ministerstvo bude po novelizácii snažiť vytvoriť. Tento stály volebný orgán bude rozhodovať o procese volieb, volebnej kampani a financovaní politických strán, vysvetlil minister. Doplnil, že by v ňom mohli sedieť zástupcovia politických strán, Najvyššie kontrolného úradu, Štatistického úradu a tiež mimovládnych organizácií. Bez záväzku nezávislej kontroly straníckeho financovania neopustí zákon parlament, vyhlásil Kaliňák. Za porušenie zákona sa budú udeľovať sankcie, čo však podľa Gála nič nerieši. Ak niekto zaplatí za protizákonný postup počas moratória, výsledok volieb to neovplyvní, keďže bude po nich, hovorí poslanec. Podľa strany Most-Híd by ako účinný mechanizmus fungovalo rozpúšťanie kandidujúcich subjektov.

V otázke tretích strán, ktorých pôsobenie pred voľbami chce nová legislatíva obmedziť, by si Kaliňák rád predstavil výnimky. Poznamenal, že by do zákona veľmi rád dal, "zakazuje sa všetkým tretím stranám okrem Shootyho, zdravotných sestier a organizácií, ktoré všetci veľmi dobre poznáme". Dobre známe tretie strany budú podľa neho vyjadrovať svoj názor bez toho, aby ich kupovali politické strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona