O vojenskej misii pre boj proti IS rozhodne maďarský parlament v apríli

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 12:10 • 2 min
O vojenskej misii pre boj proti IS rozhodne maďarský parlament v apríli

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament môže v polovici apríla rozhodnúť o tom, či maďarskí vojaci podporia boj západnej koalície proti Islamskému štátu (IS), vyhlásil dnes v štátnom rozhlase minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov ak zákonodarný zbor misiu schváli, potom by v druhej polovici mája mohla stovka maďarských vojakov odcestovať do severného Iraku, kde by v regióne Kurdistanu vykonávala strážne a ochranné úlohy. V Maďarsku by zostala v pohotovosti jednotka 50 vojakov.

 

Minister pripomenul, že vysokí dôstojníci maďarských ozbrojených síl odcestujú v druhej polovici marca na prehliadku miesta pôsobenia maďarskej misie.

 

"Po útokoch v Paríži a Kodani nemôže nikto pochybovať o tom, že ide o skutočnú hrozbu pre Európu a západné spoločenstvo, preto sa domnievame, že Maďarsko je povinné zúčastniť sa boja voči teroristickej organizácii ohrozujúcej naše hodnoty," dodal Szijjártó.

 

Šéf diplomacie dnes o prípadnej misii rokoval s predstaviteľmi parlamentných strán, z ktorých tento návrh podporili predstavitelia strán vládneho bloku Fidesz-KDNP a opozičnej Maďarskej liberálnej strany (MLP). Ultrapravicová strana Jobbik a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) vyjadrili nesúhlas.

 

Predseda zahraničného výboru parlamentu za Fidesz Zsolt Németh po dnešných konzultáciách konštatoval, že po oslabení bezpečnosti v Európe vplyvom ukrajinskej krízy, ale aj vplyvom terorizmu založeného na extrémistickom radikalizme, sa začne v Maďarsku o tejto téme dialóg. Nasledujúcim krokom má podľa Németha byť zasadnutie zahraničného výboru parlamentu, ktoré je zvolané na budúci týždeň. "Ak budú na to vytvorené podmienky, v polovici apríla by mohol zaujať postoj už aj parlament," dodal.

 

Poslanec KDNP Mátyás Firtl v tejto súvislosti poznamenal, že jeho strana vyslať vojenskú misiu do Kurdistanu podporuje nielen preto, že najvážnejšie útoky IS sú namierené voči kresťanom, ale aj preto, že táto teroristická organizácia pácha zločiny voči ľudskosti a nie je možné predpokladať, voči komu zaútočí najbližšie.

 

Podporu misii vyjadril aj predseda MLP Gábor Fodor, ktorý je v parlamente ako nezávislý poslanec.

Poslanec Jobbiku Márton Gyöngyösi odmietol účasť maďarských vojakov v ozbrojenej akcii voči IS po boku západnej koalície, pretože podľa Jobbiku tým stúpne teroristická hrozba v Maďarsku.

Spolupredseda LMP András Schiffer vyjadril názor, že Európska únia by pred samotným vojenským zásahom voči IS mala urobiť všetko pre to, aby odhalila a uzatvorila najmä finančné zdroje Islamského štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies