O vlakovú dopravu na Slovensku majú záujem šiesti súkromní dopravcovia

NETKY.SK • 30 Január 2012, 08:08 • 2 min
O vlakovú dopravu na Slovensku majú záujem šiesti súkromní dopravcovia

O vlakovú dopravu na Slovensku majú záujem šiesti súkromní dopravcovia - Doprava O prevádzkovanie železničnej dopravy na Slovensku majú záujem ďalší šiesti súkromní dopravcovia. K českému RegioJetu, ktorý v marci tohto roku začne vypravovať vlaky na trase

slovakia

left justify in out

img

O prevádzkovanie železničnej dopravy na Slovensku majú záujem ďalší šiesti súkromní dopravcovia. K českému RegioJetu, ktorý v marci tohto roku začne vypravovať vlaky na trase z Bratislavy do Komárna, by tak o rok až rok a pol mohol prísť na slovenské koľajnice ďalší súkromný dopravca. Rezort dopravy začal koncom tohto týždňa s potenciálnymi záujemcami prvé kolo rokovaní.
      "V piatok doobeda (27.1.) prebehla prvá debata so všetkými potenciálnymi dopravcami, je ich asi šesť," opísal pre TASR generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh ministerstva dopravy Jiří Kubáček. Rokovania budú podľa jeho slov pokračovať ďalšími kolami. Do konca februára chce rezort dopravy poslať záujemcom žiadosť o predbežnú ponuku. 
      Ministerstvo plánuje prilákať potenciálnych dopravcov, ktorí budú konkurovať štátnej železničnej firme, v prvom rade do regionálnej dopravy. Železničnú sieť na Slovensku tak rozdelilo do deviatich oblastí. V tejto chvíli je podľa Kubáčeka najpravdepodobnejšie, že súkromný dopravca vstúpi najskôr na trať medzi Diviakmi, Hornou Štubňou, Prievidzou, Topoľčanmi, Nitrou a Novými Zámkami. A tiež na trasu, ktorá na ňu nadväzuje, a to z Jelšoviec cez Zbehy do Leopoldova. "Očakávame, že tu by sa mohol naštartovať tento proces ako prvý," skonštatoval Kubáček.
      Všetko je však podľa neho ešte iba na začiatku. V prípade železničnej dopravy je proces príchodu nového dopravcu zdĺhavejší. Ľudia si tak na nové súkromné vlaky budú musieť počkať najmenej rok až rok a pol. "Proces je od podpisu zmluvy po nástup dopravcu veľmi dlhý," dodal Kubáček. Dopravca sa musí totiž popasovať aj s otázkou zaobstarania vlakov.
      Európske zákony pritom umožňujú štátu vybrať dopravcu priamym zadaním. "No priamym zadaním to robiť nechceme," podotkol Kubáček. Zároveň platí pri výbere dopravcu aj výnimka a súťaž sa nemusí riadiť zákonom o verejnom obstarávaní. Preto rezort podľa jeho slov začal s potenciálnymi záujemcami rokovania, ktoré prebehnú vo viacerých kolách a na základe nich sa dopravca vyberie.
      Z celkového objemu železničnej dopravy 30,3 milióna vlakokilometrov, ktorá je financovaná zo štátneho rozpočtu, môžu súkromní dopravcovia obsadiť 35 %. Doteraz na takomto princípe neprevádzkoval železničnú dopravu na Slovensku žiadny dopravca. Až od 4. marca tohto roka začne prvé súkromné vlaky vypravovať RegioJet na trase z Bratislavy do Komárna.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies