O vládnom odvolaní voči rozhodnutiu o brexite sa rozhodne v decembri

NETKY.SK • 8 November 2016, 18:14 • 2 min
O vládnom odvolaní voči rozhodnutiu o brexite sa rozhodne v decembri

BRUSEL - Pojednávanie britského najvyššieho súdu o vládnom odvolaní voči nedávnemu súdnemu rozhodnutiu o brexite sa začne 5. decembra. Bude trvať štyri dni a konečný verdikt súdu zrejme zaznie až v januári. Informoval o tom server britskej televízie BBC.

slovakia

left justify in out

Britský súd minulý týždeň rozhodol, že vláda premiérky Theresy Mayovej nemôže oficiálne požiadať o opustenie EÚ bez súhlasu britského parlamentu. Vláda tvrdí, že súhlas parlamentu nepotrebuje a po príslušnom rozhodnutí súdu avizovala, že sa proti nemu odvolá.

 

Odvolanie vlády proti súdnemu rozhodnutiu si vypočuje kompletný 11-členný senát britského najvyššieho súdu, uviedla BBC. Po štvordennom pojednávaní, ktoré bude trvať do 8. decembra, ohlási deň, keď vynesie rozsudok. Podľa hovorcu najvyššieho súdu to "bude pravdepodobne až v budúcom roku."

 

Mayová cez víkend zopakovala, že je presvedčená o tom, že najvyšší súd dá vláde po odvolaní za pravdu a pôvodné rozhodnutie súdu nižšej inštancie zruší. Podľa premiérky by mal parlament rešpektovať výsledok referenda, v ktorom britskí voliči zahlasovali za odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie a je na vláde, aby vôľu ľudu vykonala.

 

Ak súd aj po odvolaní svoje stanovisko nezmení, vláda bude musieť predložiť legislatívny návrh o brexite, ktorý podlieha schvaľovaniu v oboch komorách britského parlamentu. V tom prípade by bolo vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu možné, že Mayová o odchod z Únie nestihne požiadať v plánovanom termíne do konca marca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona