O víťazovi amerických volieb stále nie je rozhodnuté. Biden zatiaľ vedie nad Trumpom

NETKY.SK • 4 November 2020, 21:40 • 2 min
O víťazovi amerických volieb stále nie je rozhodnuté. Biden zatiaľ vedie nad Trumpom

WASHINGTON – Sčítanie hlasov odovzdaných v tohtoročných amerických prezidentských voľbách sa schyľuje ku koncu. Aj napriek tomu, že vo väčšine štátov sú hlasovacie lístky zrátané, stále nie je známy víťaz.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza televízia Fox News, úradujúci prezident Donald získal na svoju stranu kľúčové štáty ako je Florida s 29 hlasmi voliteľov či Ohio s 19 hlasmi voliteľov. Demokratický kandidát Joe Biden zas triumfoval v tradične republikánskej Arizone, v ktorej získal 11 hlasov voliteľov. V tomto štáte pritom v predchádzajúci prezidentských voľbách zvíťazil Trump nad Hillary Clinton.

 

img

Sledujte interaktívnu mapu TU.

 

Aktuálne má Biden na svojom konte 248 hlasov voliteľovsúčasná hlava štátu 214 počet hlasov voliteľov. Víťaz však potrebuje získať minimálne 270 hlasov. Priebežné výsledky zatiaľ v štátoch, ktorých nie sú zrátané všetky hlasy voličov sú veľmi tesné.

 

Aktuálne sa čaká na úplné sčítanie hlasov v Pensylvánii, Michigane, Severnej Karolíne Georgii a Nevade. 

 

Súvisiaci článok: Donaldovi Trumpovi ukryli status na Twitteri, hovoril v ňom, že demokrati chcú ukradnúť voľby

 

Malé štáty rozhodnú o víťazovi

Trump získal napríklad Oklahomu, Indianu alebo Alabamu či dôležitý štát Texas. Biden zas zvíťazil v Kalifornii, ktorá má najviac hlasov voliteľov v rámci celých Spojených štátov a to až 55, zároveň získal New York či New Jersey. Televízia CNN tiež predpokladá, že Trump získa aj ďalší štát Montanu.

 

O Floridu, jeden s ďalších kľúčových štátov, kde bolo najviac nerozhodnutých voličov bojovali obaja kandidáti do posledných chvíľ, ktorú získal republikánsky kandidát. 

 

img

 

Podľa CNN stojí za Bidenovou prehrou nízka podpora zo strany hispánskeho obyvateľstva sústredených najmä v oblasti Miami. Obzvlášť nízku podporu získal práve u Kubáncov, ktorí reflektujú na to, keď Trump označuje Bidena za socialistu.

 

Táto minorita je na to veľmi citlivá, keďže si na rodnej Kube prežili tvrdý režim Fidela Castra. Podobný scenár demokratickému prezidentovi hrozí aj v štáte Georgia, kde ho zatiaľ Trump porazil. Avšak aktuálne je už zrátaných 95 percent hlasovacích lístkov, čo naznačuje ďalšie víťazstvo pre súčasného prezidenta.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Donald Trump sa označil za víťaza prezidentských volieb, svoje výsledky považuje za fenomenálne

 

Účasť vo voľbách presiahne 65%

Tohtoročné voľby sa vyznačujú nie len rekordnou účasťou, ale aj tým, že ich do značnej miery zasiahla pandémia koronavírusu. Čo je jedným z dôvodov prečo sa Američania do veľkej miery rozhodli voliť prostredníctvom pošty a tak predlžuje čas aj zrátavania voličských hlasov.

 

Niektorí analytici tvrdia, že tohto ročná účasť by mohla dosiahnuť viac ako 65%, čo by bolo najviac za posledných 100 rokov. Ak by sa tieto prognózy naplnili, odvolilo by tak približne 160 miliónov Američanov. Pričom predčasne alebo poštou už odvolili viac než 101 milióna občanov.  

 

Prečítajte si tiež: Joe Biden sa prihovoril voličom, je presvedčený o víťazstve v amerických prezidentských voľbách



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies