O Vianočnú kvapku krvi prejavilo záujem desiatky ľudí

NETKY.SK • 4 December 2015, 16:53 • 2 min
O Vianočnú kvapku krvi prejavilo záujem desiatky ľudí

BRATISLAVA - V bratislavskom Primaciálnom paláci dnes tiekla krv na pomoc onkologicky chorým deťom. Najvzácnejšiu tekutinu sa v rámci 8. ročníka Vianočnej kvapky krvi rozhodlo darovať takmer 90 ľudí. Krv však mohlo darovať len 52 z nich.

slovakia

left justify in out

"Tento výsledok ovplyvnil zdravotný stav potenciálnych darcov aj aktuálne obmedzenia pri darovaní krvi, ktoré súvisia s cestovaním do cudziny," vysvetlila pre TASR Monika Voleková z bratislavského magistrátu. Darovaná krv poputuje do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na bratislavských Kramároch, kde ju využijú pre deti po chemoterapii. "Krv je najvzácnejšou tekutinou, nedá sa vyrobiť, môže ju darovať len človek človeku. Preto je pre mňa darovanie krvi jedným z najhlbších prejavov ľudskosti. Ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili na Vianočnej kvapke krvi," povedala námestníčka bratislavského primátora Ľudmila Farkašovská.

 

Súčasťou dnešnej dobročinnej akcie bolo aj odovzdávanie finančného výťažku z 5. ročníka charitatívnej dražby dresov dvoch slovenských športovcov a reprezentantov, hokejistu HC Slovan Ľubomíra Višňovského a futbalového brankára ŠK Slovan Bratislava Jána Muchu. "Výťažok z dražby dresov poputuje v prospech malých onkologických pacientov. Dres futbalového brankára Muchu bol vydražený za 1000 eur a dres hokejistu Višňovského za 3110 eur," priblížila Voleková.

 

Vďaka takto získaným peniazom bude môcť občianske združenie Deťom pre život, ktoré spolu s bratislavským magistrátom Vianočnú kvapku krvi organizuje, ďalej poskytovať bezplatnú dopravu chorých detí a ich rodín po Slovensku. Odber krvi od darov všetkých krvných skupín dnes v Primaciálnom paláci zabezpečovala Národná transfúzna služba SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies