O ultraľahké slovenské lietadlo VIPER SD-4 majú záujem Číňania

NETKY.SK • 23 Máj 2012, 19:39 • 2 min
O ultraľahké slovenské lietadlo VIPER SD-4 majú záujem Číňania

O ultraľahké slovenské lietadlo VIPER SD-4 majú záujem Číňania - Doprava Návštevníci tohtoročného 19. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre môžu po prvýkrát obdivovať slovenské ultraľahké lietadlo VIPER SD-4.

slovakia

left justify in out

img

Návštevníci tohtoročného 19. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre môžu po prvýkrát obdivovať slovenské ultraľahké lietadlo VIPER SD-4. Jeho výrobcom je spoločnosť TOMARK, s.r.o. z Prešova. Konateľ spoločnosti Daniel Tomko potvrdil, že o lietadlo je vo svete veľký záujem. Okrem západných európskych krajín prejavila mimoriadny záujem o lietadlo Čína, tvrdí Tomko. „Lietadlo je výsledkom práce našich ľudí, škoda len, že naša legislatíva neumožňuje výraznejšie podporiť jeho propagáciu vo svete. Od nášho rezortu hospodárstva nedostávame na to ani cent. Boli sme nútení založiť v susednom Česku našu dcérsku spoločnosť, pretože české Ministerstvo priemyslu a obchodu nám paradoxne poskytuje finančnú podporu pri účasti na veľtrhoch a výstavách po svete,“ konštatoval Tomko. Jednomotorové dvojmiestne ultraľahké lietadlo Viper SD-4 je určené na športové, zábavné a rekreačné lietanie. Podľa výrobcu je ideálne na cestovanie, letecký výcvik aj vlečenie bezmotorových lietadiel. Jeho základná cena sa pohybuje od 60.000 eur. Spolu s krídlami meria 8,34 metra, maximálna vzletová hmotnosť sa pohybuje od 450 do 600 kilogramov podľa typu certifikácie. Pri stolitrovej nádrži má dolet 1100 kilometrov. Lietadlo dokáže za hodinu preletieť 220 kilometrov.
Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies