O týždeň rozhodneme o prezidentovi SR

NETKY.SK • 22 Marec 2014, 17:44 • 2 min
O týždeň rozhodneme o prezidentovi SR

BRATISLAVA - O post prezidenta sa na najbližších päť rokov uchádzajú v druhom kole voľby Robert Fico a Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Približne 4,3 milióna oprávnených voličov môže už o týždeň, v sobotu 29. marca od 7:00 do 22:00 v 5 958 volebných okrskoch rozhodnúť o novej hlave štátu. Aj v obciach, v ktorých starosta rozhodne o skoršom otvorení volebných miestností, sa musí hlasovať do 22:00. V 2. kole voľby prezidenta SR sa o hlasy voličov uchádzajú víťaz 1. kola Robert Fico, ktorého volilo v sobotu 15. marca 28 percent voličov, a Andrej Kiska, ktorý dostal 24 percent hlasov. Voliť prezidenta SR pritom môže každý občan SR, ktorý v deň voľby dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá.

 

Prvé čiastkové výsledky hlasovania o budúcom prezidentovi bude tradične zverejňovať Štatistický úrad (ŠÚ) SR na webstránkach - https://volbysr.sk a https://www.statistics.sk. Postupne sa tu objavia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Definitívne výsledky publikuje ŠÚ SR na spomínaných webstránkach ihneď po ich schválení Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) v nedeľu 30. marca. Výsledky volieb sa podľa predsedníčky ŠÚ SR Ľudmily Benkovičovej dajú očakávať, “keď budú zosumarizované a zachytené výsledky zo všetkých zápisníc“. Z doterajších skúseností vyplýva, že prvé výsledky by sa mohli objaviť okolo 23:00. 

 

Polícia ešte pred 1. kolom voľby prezidenta SR avizovala, že dohliadne na pokojný priebeh volieb, ochranu volebných miestností a sídiel volebných komisií. Osobitnú pozornosť venuje prípadom kupovania hlasov, či iného ovplyvňovania voličov a marenia priebehu volieb. Ide o trestné činy, za ktoré hrozí väzenie. Polícia vyzvala občanov, aby svoje poznatky o činnostiach, ktoré môžu narušiť priebeh volieb, bezodkladne oznámili na najbližší útvar policajného zboru, prípadne na bezplatné telefónne číslo 158. 

 

Vyhlásením výsledkov 1. kola voľby prezidenta Ústrednou volebnou komisiou sa podľa zákona začala predvolebná kampaň k 2. kolu. Všetci vysielatelia musia dať počas kampane každému kandidátovi rovnaké podmienky. Ostatné spravodajské a publicistické relácie, ktoré sa týkajú volieb, musia pripravovať tak, aby boli vyvážené a nestranné. Kandidát má počas kampane právo na odpoveď, ak boli o ňom počas kampane odvysielané nepravdivé alebo pravdu skresľujúce informácie. Informačné moratórium pred druhým kolom sa začne vo štvrtok 27. marca o 7:00 a platí až do skončenia hlasovania. Moratórium znamená zákaz zverejňovať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Moratórium sa nevzťahuje na bilbordy vyvesené počas kampane, nové pribudnúť nemôžu. Streda 26. marec bude posledný deň, keď sa budú môcť zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania počas samotného hlasovania. Priebežné informácie o hlasovaní môže poskytnúť len ÚVK. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov. 

 

Rady a odpovede na otázky súvisiace s 2. kolom volieb prezidenta ponúkne voličom od pondelka 24. marca volebná infolinka ministerstva vnútra na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313. Na otázky o právach a povinnostiach voličov ako aj na organizáciu volieb na infolinke odpovedia zamestnanci ministerstva vnútra od 24. do 29. marca v pracovných dňoch od 7:00 do 15:30 a v deň volieb od 7:00 do 22:00. Linky sú určené výlučne pre voličov, neslúžia na informovanie právnickým osobám, médiám, politickým stranám či obciam. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona