O treste smrti podľa Orbána treba diskutovať

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 09:31 • 2 min
O treste smrti podľa Orbána treba diskutovať

BUDAPEŠŤ- Maďarský premiér Viktor Orbán sa v utorok vyslovil za pokračovanie debát o možnom obnovení vykonávania trestu smrti v krajine, keďže trestanie doživotným väznením ani uzákonenie zásady "trikrát a dosť" podľa neho nepostačujú na odradenie zločincov.

slovakia

left justify in out

Predseda pravicovo-populistickej strany Fidesz na tlačovej konferencii v Pécsi povedal, že otázky okolo opätovného zavedenia popráv by mali "zostať v agende" a zločincom "treba dať jasne najavo, že Maďarsko využije všetky prostriedky, aby chránilo svojich občanov". Polemiku o tom, či je maďarské trestné právo dostatočne prísne, vyvolala nedávna vražda mladej trafikantky na juhozápade krajiny. Súčasťou zákonov presadených Orbánovou vládou je okrem iného aj trestanie závažných zločinov doživotím bez možnosti predčasného prepustenia, čím podľa Európskeho súdu pre ľudské práva Maďarsko porušuje príslušný dohovor.


Podľa stredoľavicovej strany Demokratická koalícia Orbán výrokom o treste smrti "morálne klesol ešte hlbšie" ako ultranacionalistické Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik). V podobnom duchu zareagovali aj ďalšie opozičné zoskupenia, podľa ktorých sa premiér týmto spôsobom snaží zvrátiť pokles popularity na úkor ultranacionalistov. Strana Együtt (Spoločne) pritom upozornila, že prípadné obnovenie trestu smrti by malo pre Maďarsko nepredvídateľné právne následky a fakticky by znamenalo vylúčenie krajiny z EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies