O tom, prečo a ako sa fajčilo, o bolesti zubov a o Rusku, v ktorom sa rozsekávala horná pera

NETKY.SK • 30 September 2022, 13:00 • 2 min
O tom, prečo a ako sa fajčilo, o bolesti zubov a o Rusku, v ktorom sa rozsekávala horná pera

Nad fajčením dnes už nikto neochká a ani neachká, hoci sú aj jeho odporcovia, všetci sme sa nejako naučili žiť s vedomím, že cigarety sa predávajú, milovníci ich nakupujú a potom zapaľujú, aby uspokojili svoju závislosť.

slovakia

left justify in out

Nebudem písať o tom, ako je fajčenie zlé, lebo všetci vedia, aj tí, čo naň myslia a nedokážu bez neho prekonať jediný deň, že zdraviu nijako nepomáha, ale keď už raz existuje, môže byť zaujímavé prehodnotiť, ako a kedy sa rozšírilo až tak, že je všade a vždy.

 

Už dávno

 

Tabak ako taký nie je nový, možno iba pre Európu, ktorá ho spoznala oveľa neskôr, ale v spoločnosti sa vyskytoval dávno, dokonca ešte v rokoch pred naším letopočtom. Jeho význam bol však iný, než by sme si trúfli odhadnúť, dokonca si myslím, že toto zistenie je šokujúce, lebo kedysi sa využíval ako pravidelná a neopomenuteľná súčasť náboženských rituálov. Keď teda ľudia vzývali svojich bohov a tancovali na ich počesť, potrebovali i tabak, aby všetko prebehlo podľa obyčajov.

 

Európa

 

V Európe sa okolo tabaku narobil rozruch až po objavení Ameriky, takže zaň vďačíme najmä vynaliezavému mužovi menom Krištof Kolumbus. Okrem toho, že mu patrí už zmienená zásluha, o ktorej nás presviedčali už v školách, bol výnimočne dobrý pozorovateľ. Všímal si pôvodných obyvateľov, ako si vychutnávajú fajčenie pomocou tabakového listu, alebo ešte dobre poslúžili aj trubičky s názvom Tobago. Keďže námorníci a diplomati fajčili tuho, práve oni sa postarali o to, aby sa chýr rozniesol a aby celá Európa zistila, nad čím tak ostatní žasnú a čo je na tom také zvláštne.

 

Liečebné účely

 

Ďalšou prekvapujúcou skutočnosťou je účel, pre ktorý sa fajčenie spopularizovalo, lebo tak to bolo, že mal zastúpenie v liečení všelijakých neduhov. Obzvlášť si ho pochvaľovali tí, čo trpeli bolesťami zubov a silnými migrénami, ale aj iné diagnózy s ním spolupracovali.

Azda najväčším zástancom, aspoň v tej dobe, bol istý francúzsky veľvyslanec, ktorý natoľko podľahol, že určil meno návykovej látke obsiahnutej v rastline, a tak dnes poznáme nikotín.

 

Tresty

 

Ako čas ubiehal, poradili si krajiny po svojom, niektoré z toho nerobili nič, inde sa zasa šírila panika a hojne sa ukladali tresty. Napríklad také Rusko sa voči fajčeniu ohradilo natoľko, že zaň vymerali buď odseknutie nosa alebo rozseknutie hornej pery, čo malo zabrániť tomu, aby fajčiar po svojom zlozvyku nikdy viac nesiahol.

 

Žobráci

 

Moderná cigareta nastúpila do povedomia dosť netradične, žobráci v Seville jednoducho balili nazbierané kúsky tabaku do papierika a bolo to. Tak sa to ale väčšinou začína, že niekto urobí niečo obyčajné a súčasne také neobyčajné, až sa vec ujme a žije naďalej.

A ešte jedno sprístupnilo fajčenie, automaty na uliciach spustili hotovú revolúciu, zrazu bolo všetko prístupné a stačilo len zopár dotykov, aby človek prstami oblapil svoju obľúbenú cigaretu. Odvtedy sa fajčí a fajčí, aj v oboch vojnách sa vojaci netajili svojou vášňou, lebo ich utlmovala a upokojovala, a hoci sa popísalo dosť o negatívnych vplyvoch, ktoré sú nepochybné, kto raz prepadol, ťažko sa pozviecha. Ale zasa, také nemožné to nie je, však?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona