O titul Strom roka 2017 opäť bojuje 12 vzácnych stromov

NETKY.SK • 16 Júl 2017, 09:08 • 2 min
O titul Strom roka 2017 opäť bojuje 12 vzácnych stromov

BRATISLAVA – O titul Strom roka sa aj tento rok uchádza 12 stromov z celého Slovenska. Verejné hlasovanie v jubilejnom 15. ročníku spustili už tradične na festivale Pohoda, potrvá do konca septembra. Víťazný strom bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka a získa finančný prostriedok na ošetrenie. Súťaž organizuje Nadácia Ekopolis.

slovakia

left justify in out

O titul bojuje 350-ročný gaštan v Poltári, ktorý je pravdepodobne najstarší a najväčší gaštan na území Slovenska. Vyrástol do výšky 30 metrov a obvod jeho kmeňa dosiahol 667 centimetrov. Sadili ho Turci na miestnom cintoríne v lokalite Hradište. Do súťaže sa zapojili aj dva platany. Platan východný v obci Jelka (okr. Galanta) má 350 rokov a vysoký je 35 metrov. Mladý stromček údajne daroval pánovi hradu Ilka kráľ Belo IV., lebo mu zachránil život pred Tatármi. V tieni stromu podľa povesti po dlhej ceste oddychoval aj kráľ Matej Hunyadi. Platan západný sa nachádzajúci sa v Zámockom parku v Seredi (okr. Galanta). Tento 210-ročný a 30 metrov vysoký strom bol vysadený počas panstva rodu Esterháziovcov, keď vo svojom barokovom sídle upravovali nádvorie a priekopy na anglický typ parku. Topoľ osikový v bývalom grófskom parku grófa Barkócziho v obci Sedliská (okr. Vranov nad Topľou) vysadili pod hradom Čičva pred 240 rokmi. Hrad patril Alžbete Báthoryovej.

Nominovaná jelša lepkavá rastie v brehovom poraste vodného toku Krupinica v obci Uňatín (okr. Krupina). Jej korene pripomínajú bludiská mangrovových porastov a jej typický viackmeň s dutinou uprostred evokuje ľudové príbehy a povesti o zbojníckych pokladoch. Do súťaže sa zapojila i lipa veľkolistá z Jabloňoviec (okr- Levice). Lipu pri príležitosti vydania Tolerančného patentu cisárom Jozefom II. zasadili v roku 1782 evanjelickí cirkevníci ako prejav radosti z náboženskej slobody. Ďalším súťažiacom je borovica lesná rastúca v Zámockom parku pri kaštieli v Hlohovci, v ktorom sa nachádza najväčší platanový háj v strednej Európe. Borovica je najstarším a jedným z mála zachovaných ihličnanov v parku. Podľa záznamov bola väčšina ihličnanov vyrúbaná počas druhej svetovej vojny, keď bolo ich drevo použité na stavbu provizórneho mosta cez rieku Váh.

Stromom roka sa chcú stať aj dve jablone domáce. Prastará jabloň v Bošáci, v časti Zabudišová (okr. Nové Mesto nad Váhom) je pamiatkou na potulných sadárov. Ide o málo známu a veľmi vzácnu zabudnutú regionálnu odrodu citrónových zimných jabĺk. Druhá jabloň rastie na samote Klinovo (okr. Rimavská Sobota). Ide o majestátnu jabloň, ktorá je stále vitálna a pravidelne prináša úrodu v podobe veľkých žltých jabĺk s červeným líčkom. Titul chcú získať tiež tri duby letné. Najstarší z nich v obci Kráľovce-Krnišov (okr. Krupina) má 490 rokov a patrí medzi najväčšie a najstaršie duby na Slovensku. Druhý, 350-ročný dub je v parku v Želiezovciach. Tri vzácne duby tam vysadil Johann Karl Esterházy pri príležitosti narodenia jeho detí. Posledný, 450-ročný dub cerový, rastie nad pútnickým miestom Studnička Sedembolestnej Panny Márie v okrese Nové Zámky. Starý strom a studnička spoločne vytvárajú neopakovateľnú atmosféru.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona