O titul Slovenka roka 2016 sa uchádza 28 osobností v ôsmich kategóriách

NETKY.SK • 15 Február 2016, 14:13 • 2 min
O titul Slovenka roka 2016 sa uchádza 28 osobností v ôsmich kategóriách

BRATISLAVA – Organizátori súťažnej ankety Slovenka roka 2016 dnes v Bratislave predstavili novinárom 28 nominantiek na toto ocenenie v ôsmich kategóriách. Jej hlavným zámerom je prezentovať ženy, ktoré sú výnimočné a úspešné vo svojom povolaní doma i v zahraničí.

slovakia

left justify in out

"V doterajších siedmich rokoch sme spoznali vyše 150 úžasných žien, ktoré sú motiváciou pre ďalšie Slovenky. Máme na to veľký potenciál a teda aj z čoho vyberať, čo je neľahká úloha nominačnej komisie," uviedla v príhovore hlavná organizátorka ankety Mária Reháková.

 

Viacerí členovia komisie aj bývalé ocenené laureátky sa vyjadrili, že je to prospešná apolitická a široká anketa, ktorá neupozorňuje len na známe osobnosti.

Pätnásťčlenná komisia na čele s ministrom kultúry Marekom Maďaričom do výberu nominovala tri alebo štyri adeptky v každej kategórii na cenu v podobe sošky od Jany Brisudovej. Ich mená, aj meno absolútnej víťazky ankety sa verejnosť dozvie 5. júna, kedy bude Galavečer súťaže v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave i priamy televízny prenos.

 

V kategórii Biznis a manažment sú nominované tri ženy. Podnikateľka Blanka Feč Vargová, ktorá v Prešove založila obchodnú spoločnosť Human Prosperity. Generálna riaditeľka hotela Double Tree by Hilton v Bratislave Rozwitha Bieber a Lucia Filová, majiteľka súkromnej kliniky dermatológie a estetickej medicíny Dermarevolta v Bratislave.

 

Členky činohry SND Zdena Studenková a Táňa Pauhofová sú nominované za kultúru spolu s herečkou Divadla Jonáša Záborského v Prešove Kvetou Stražanovou a choreografkou Šárkou Ondrišovou, ktorá v Bratislave založila a vedie Divadlo a tanečnú školu elledanse.

 

Za média a komunikáciu sú nominované šéfdramaturgička zahraničného vysielania Radio Slovakia International RTVS Mária Mikušová, moderátorka televízie Joj Adriana Kmotríková. Tiež šansoniérka a hlasová pedagogička Alena Čermáková, ktorá ako filmová dokumentaristka nakrútila filmy o Františkovi Tugendliebovi a Antonovi Srholcovi. Štvrtou nominovanou je vedúca oddelenia komunikácie Múzea mesta Bratislavy Beáta Husová. Pre TASR uviedla, že je nomináciou prekvapená a necíti sa výnimočná, prácu sa snaží robiť poctivo a berie to aj ako zviditeľnenie svojej inštitúcie, ktorá onedlho oslávi 150. výročie.

Vedecká riaditeľka Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Lucia Kučerová s profesorkou na Ústave elektroniky a fotoniky Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity Vierou Stopjakovou aj rektorkou Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Janou Mojžišovou ašpirujú na cenu v oblasti vedy a výskumu.

 

Kategória vzdelávanie a podpora mladých talentov má štyri osobnosti. Eleonóra Porubcová je osem rokov riaditeľka Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. V tejto funkcii pôsobí 25 rokov na Škole pre mimoriadne nadané deti a Gymnáziu v Bratislave aj Jolana Lanzibatová. Viera Grohová je od roku 2003 riaditeľka Spojenej školy na Letnej ulici v Poprade a Saskia Repčíková okrem písania o vzdelávaní a účastí na konferenciách je prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR.

 

V oblasti športu je nominovaná paralympijská reprezentantka v cyklistike Anna Oroszová spolu s najlepšou súčasnou slovenskou tenistkou Annou Karolínou Schmiedlovou a bývalou reprezentantkou Slovenska v basketbale Zuzanou Žirkovou.

 

Prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených, riaditeľka Centra sociálnych služieb Náruč záchrany a predsedníčka Združenia seniorských prijímateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová je nominovaná za charitu. Rovnako aj marketingová manažérka neziskovej organizácie (NO) Dobrý anjel Ľudmila Kolesárová i zakladateľka a riaditeľka NO Centrum Slniečko v Nitre Mariana Kováčová.

 

Z oblasti zdravotníctva bude laureátka zo štyroch nominovaných. Sú nimi primárka oddelenia dlhodobo chorých v Nemocnice Košice-Šaca Margita Reváková, prednostka Dermatovenerologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice v Bratislave Mária Šimaljaková. Ďalej lekárka a profesorka na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety a na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave Mária Šustrová i vedúca sestra na Klinike chirurgickej onkológie SZU a Národného onkologického ústavu Beata Bernadičová.

 

Anketu organizuje týždenník Slovenka v spolupráci s RTVS a SND už po ôsmykrát. Záštitu nad ňou prevzal prezident SR Andrej Kiska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies