O štyri týždne vyberieme našich europoslancov

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 10:36 • 2 min
O štyri týždne vyberieme našich europoslancov

BRATISLAVA - Voľby do Európskeho parlamentu sa v SR uskutočnia presne o štyri týždne, v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien.

slovakia

left justify in out

Eurovoľby u nás doteraz charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, v roku 2004 ich prišlo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. Občania krajín Európskej únie si vyberajú svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí obhajujú ich záujmy pri rozhodovaní na úrovni EÚ, každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi. 

Právo voliť do Európskeho parlamentu na území Slovenskej republiky majú občania SR, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov veku a majú na Slovensku trvalý pobyt. Voliť tiež môžu občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a ani v ďalšom členskom štáte EÚ, ak sa v deň volieb zdržiavajú na území Slovenska. Napokon voliť zástupcov Slovenska v europarlamente môžu aj občania iných členských štátov EÚ s trvalým pobytom v SR, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Museli však najneskôr 14. apríla požiadať obec, kde bývajú, aby ich zapísali do zoznamu voličov. Naši občania trvalo žijúci v inom členskom štáte EÚ zas môžu využiť možnosť hlasovať o budúcich poslancoch EP z krajiny, kde žijú. 

 

Zo zákona o voľbách do EP ako aj z praxe z predošlých volieb vyplýva, že priebežné neoficiálne výsledky hlasovania Štatistický úrad SR publikovať nebude. Konečné, oficiálne výsledky hlasovania uverejní Ústredná volebná komisia až po ukončení volieb v tom členskom štáte Európskej únie, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední. Voľby pritom v jednotlivých 28 štátoch únie trvajú od 22. do 25. mája. 

 

Úlohou budúcich 751 členov europarlamentu je zastupovať približne 504 miliónov občanov EÚ. Hlavná kompetencia poslancov EP spočíva v práve meniť predkladanú legislatívu cez pozmeňovacie návrhy. Europoslanci môžu tiež iniciovať nelegislatívne správy ku všetkým oblastiam, ktorými sa EÚ zaoberá. Tie sa po ich odhlasovaní stanú oficiálnym politickým stanoviskom EP, ktoré by mali ostatné inštitúcie zobrať do úvahy. "Ďalšie právomoci spočívajú v kontrolnej funkcii. Majú právo interpelovať, teda klásť otázky Európskej komisii a jej členom a kontrolovať výdavky z európskeho rozpočtu aj formou vysielania kontrolných delegácií, napríklad na kontrolu využívania peňazí EÚ na odstávku Jaslovských Bohuníc," pre agentúru SITA to uviedla šéfredaktorka portálu EurActiv.sk Zuzana Gabrižová. Základný mesačný plat poslanca pred zdanením je 6 200 eur. Výška náhrad vyplácaných k platu môže dosiahnuť 4 299 eur mesačne. Zvlášť sa hradia cestovné a diéty počas pobytu v Štrasburgu alebo Bruseli. Asistenti poslancov sú zamestnancami EP a platení sú priamo EP, nie cez europoslancov. Viac o voľbách do EP možno nájsť aj na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 https://www.elections2014.eu/sk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona