O statelitný výber mýta sa zaujímajú Francúzi

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 07:25 • 2 min
O statelitný výber mýta sa zaujímajú Francúzi

O statelitný výber mýta sa zaujímajú Francúzi - Doprava Spoločnosť SkyToll v závere týždňa navštívil poslanec Harvé Mariton, ktorý je špeciálnym spravodajcom pre dopravu a elektronické mýto francúzskeho parlamentu. Dôvodom jeho návštevy na Slovensku a v N

slovakia

left justify in out

Spoločnosť SkyToll v závere týždňa navštívil poslanec Harvé Mariton, ktorý je špeciálnym spravodajcom pre dopravu a elektronické mýto francúzskeho parlamentu. Dôvodom jeho návštevy na Slovensku a v Nemecku je záujem o elektronický výber mýta s využitím satelitnej technológie.
      Okrem technického riešenia slovenského elektronického mýtneho systému sa francúzsky hosť zaujímal aj o systém vynucovania mýta, postup pri odhaľovaní mýtnych priestupkov a spôsob, akým sa zabezpečuje vynucovanie doplatkov mýta od zahraničných vodičov. To považuje za závažný problém rovnako vo Francúzsku, ako aj na Slovensku.  
      Elektronický výber mýta vo Francúzsku spustili v roku 1999. Spoplatnených je doteraz 8000 km diaľnic. Mýto platia, podobne ako na Slovensku, vozidlá nad 3,5 tony a dĺžkou nad 3 metre. Využíva sa zatiaľ iba mikrovlnná technológia, s ktorou pracujú všetci francúzski prevádzkovatelia. Jedným z nich je spoločnosť Sanef, materská firma SanTollu, akcionára spoločnosti SkyToll.
      V roku 2004 sa vo Francúzsku spustil projekt TIS-PL, ktorý znamená národnú interoperabilitu medzi systémami jednotlivých lokálnych prevádzkovateľov. Okrem spoplatnenia ďalších km diaľnic Francúzsko pripravuje aj spoplatnenie národných ciest vo vlastníctve štátu, čo sú cesty adekvátne cestám I. triedy na Slovensku. Zaujímavosťou francúzskeho mýtneho systému je uplatňovanie geografického aspektu, ktorý znamená, že v regiónoch vzdialenejších od centra krajiny sú nižšie sadzby mýta. Na rozdiel od Slovenska sa vo Francúzsku zatiaľ nediferencujú sadzby mýta v závislosti od emisnej triedy vozidla.
Zdroj: TASR/Sky Toll



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona