O spracovaní zlata metódou kyanidového lúhovania má rozhodovať plebiscit

NETKY.SK • 27 August 2014, 11:22 • 2 min
O spracovaní zlata metódou kyanidového lúhovania má rozhodovať plebiscit

BRATISLAVA - Spracovanie zlata metódou kyanidového lúhovania má byť možné až potom, keď ho obyvatelia dotknutej obce odobria v referende.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely banského zákona, ktorú dnes odsúhlasila vláda SR. Na rokovanie kabinetu ju predložili poslanci vládnej strany Smer-SD Jana Laššáková, Ján Senko, Emília Müllerová a Michal Bagačka. "Reagujeme na situácia, ktorá vznikla v mestách Detva a Kremnica v súvislosti s možnosťou spracovania zlata technológiou kyanidového lúhovania," zdôvodnili zámery novely poslanci.
      

Pripomenuli, že viaceré dotknuté obce, ako aj ochranárske združenia sú proti používaniu tejto technológie, a preto vyvíjajú viaceré petičné aktivity. Poslanci zároveň v dôvodovej správe uviedli, že Ústava SR zaručuje občanom právo na priaznivé životné prostredie a tiež právo na ochranu zdravia. "Spracovanie, úprava alebo zušľachťovanie nerastov technológiou kyanidového lúhovania, ako aj umiestňovanie skládok, úložísk alebo odkalísk odpadov zo spracovania, predstavuje činnosť s výrazným zásahom do práva na priaznivé životné prostredie a potenciálom ho ohroziť, poškodiť a tiež predstavuje potenciálny zásah do zdravia populácie," sú presvedčení poslanci.
      

Predložený návrh má preto dve základné oblasti. Novela zakazuje používať technológiu kyanidového lúhovania pri spracovávaní nerastov, ako aj umiestňovanie skládok, ložísk alebo odkalísk odpadov spracovaných touto metódou. Zároveň je tu aj možnosť na použitie tejto technológie, ak s ňou budú súhlasiť občania dotknutých území. Za dotknutú obec sa bude považovať každá obec, v ktorej katastrálnom území sa navrhuje vykonávanie týchto činností. Kladný výsledok referenda môže umožniť ťažbu, povolenie k nej vydá ministerstvo životného prostredia po predložení ďalších príloh, ktoré sú potrebné k povoleniu na ťažbu, vrátane dopadov na životné prostredie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona