O splav na pltiach má záujem čoraz viac turistov z Izraela

NETKY.SK • 6 August 2017, 14:13 • 2 min
O splav na pltiach má záujem čoraz viac turistov z Izraela

ČERVENÝ KLÁŠTOR - Splav na drevených pltiach po rieke Dunajec v Zamagurí využilo počas ostatných dní, keď bolo na celom Slovensku teplé počasie, množstvo turistov.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR uviedla jedna z majiteliek pltníckej spoločnosti Helena Lainczová, tento rok pribudlo najmä turistov z Izraela.

 

"V posledných rokoch stúpa počet turistov z Blízkeho východu, ide napríklad o rodiny z Izraela, ktoré majú tri a viac detí," priblížila Lainczová. Ako doplnila, títo turisti na prepravu z Lesnice, kde sa končí splav, používajú najmä bicykle. Najčastejšími návštevníkmi tradičnej atrakcie v Zamagurí sú však stále podľa jej slov domáci, za ktorými nasledujú Poliaci a turisti z Česka.

 

"Za posledné dva týždne sme splavili veľké množstvo turistov. Po iné roky, keď bolo horúco, uprednostňovali ľudia kúpaliská a plávanie, tento rok ich prichádza aj v tomto teple mnoho," povedala. Plte sú niekedy natoľko vyťažené, že turisti čakajú na splav aj tri hodiny. Podľa jej slov však prichádzajú neskoro a prídu všetci naraz, čím vzniká problém. "Nedokážeme naraz splaviť také veľké množstvo ľudí, pretože na slovenskej strane nemáme toľko pltí, ako majú Poliaci. V minulosti prvé plte vychádzali z prístavu už okolo ôsmej ráno, dnes je to podstatne neskôr. Preto sa stáva, že ľudia musia čakať, kým sa plte vrátia naspäť," vysvetlila.

 

Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) v stredu 2. augusta počítali na území Pieninského národného parku turistov. "Po značkovanom chodníku v Prielome Dunajca oboma smermi prešlo 3671 turistov, z toho 2844 na bicykli, zvyšok pešo. Slovenské a poľské plte a lode prepravili 6600 ľudí," uviedla koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.

 

Splav na pltiach vedie z obce Červený Kláštor Prielomom Dunajca až po štátnu hranicu pri obci Lesnica, je dlhý desať kilometrov. "Od výšky hladiny rieky sa odvíja aj samotná dĺžka splavu, preto sa pohybuje v rozmedzí 80 až 120 minút," povedala Lainczová. Pltníci turistom počas plavby priblížia nielen históriu pltníctva, ale oboznámia ich aj so vzácnou flórou a faunou, či porozprávajú legendy o Jánošíkovi alebo siedmich mníchoch.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies