O Sokolovej žalobe bude opäť rozhodovať krajský súd

NETKY.SK • 17 August 2015, 13:57 • 2 min
O Sokolovej žalobe bude opäť rozhodovať krajský súd

TRNAVA – Sporom emeritného arcibiskupa Jána Sokola a vydavateľstva W Press o ochranu osobnosti sa opäť zaoberá Krajský súd v Trnave po tom, ako Sokol uspel na Ústavnom súde SR.

slovakia

left justify in out

Krajský súd v Trnave pôvodne potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý žalobu na ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 50 tisíc eur za sériu článkov v týždenníku .týždeň zamietol. Podobný verdikt vyriekol aj Najvyšší súd SR. Ústavný súd však konštatoval, že slovenské súdy porušili práva emeritného arcibiskupa Jána Sokola na spravodlivé súdne konanie a na súdnu ochranu, zrušil ich rozhodnutia a vec vrátil do Trnavy.


Sudcovia majú v prípade porušenia práv účastníka konania podľa zastupujúcej hovorkyne Krajského súdu v Trnave Jany Kobliškovej povinnosť konať urýchlene a rozhodovať prednostne. Rozhodnutie je preto možné očakávať v priebehu dvoch – troch mesiacov. Spis v súčasnosti sudca študuje, pojednávanie zatiaľ nariadené nie je.


Sokol žaloval vydavateľstvo W Press za sériu článkov z roku 2009 v časopise .týždeň. Podľa článkov Sokol ako arcibiskup previedol 500 miliónov slovenských korún (16 596 959 eur) získaných z predaja cirkevných pozemkov na účet Štefana Náhlika, ktorého .týždeň označil za bývalého agenta ŠtB. Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Na jednom z pojednávaní vyhlásil, že je čestný človek, ktorý nemal a ani nemá žiaden osobný majetok. Okresný súd v Trnave Sokolovu žalobu zamietol, jeho právny zástupca Ján Čarnogurský označil rozsudok za absurdný a podal proti nemu odvolanie. Krajský súd však rozsudok pred dvoma rokmi potvrdil. ,,Odvolací súd dospel k záveru, že súd prvého stupňa vo veci vykonal dostatočné dokazovanie, náležite zistil skutkový stav, na základe vykonaných dôkazov dospel k správnym skutkovým zisteniam a vec i správne právne posúdil,“ povedal vtedy k rozsudku predseda senátu.


Okresný súd na pojednávaniach vypočul bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského, trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, expolitika Františka Mikloška, bývalého šéfa finančnej polície v Trnave Jaroslava Plunára a viacerých bývalých aj súčasných zamestnancov Arcibiskupského úradu v Trnave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona