O slovenské deti je vo viacerých krajinách záujem

NETKY.SK • 19 August 2014, 12:26 • 2 min
O slovenské deti je vo viacerých krajinách záujem

BRATISLAVA - Krajiny ako Španielsko, Francúzsko, Nemecko, San Marino a Nórsko majú veľký záujem o adopcie slovenských detí.

slovakia

left justify in out

Kritériá osvojenia si slovenských detí sú nastavené prísnejšie, proces medzištátnej adopcie detí sa tak predĺžil, pre agentúru SITA to uviedla riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC) Andrea Cisárová.

 

Počet medzištátnych osvojení klesol od roku 2002 v svetovom meradle o polovicu. Viacero krajín adopcie svojich detí do zahraničia úplne pozastavilo. "Tiež sa dbá o to, aby adopcie neboli obchodom s deťmi," poznamenala. Ako dodala riaditeľka centra, s mnohými krajinami rokujú o podmienkach adopcií, ktoré sú nastavené pre všetky krajiny rovnako.

 

V Španielsku, Francúzsku, Nemecku, San Marine a Nórsku sa rokuje na vnútroštátnej úrovni. "Takisto Taliansko čaká na to, aby mohlo plnohodnotne vykonávať proces medzištátnych osvojení cez akreditované subjekty," doplnila. 

 

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže pripravuje na september ďalšie zasadnutie tímu odborníkov a Komisie pre medzištátne osvojenia. Na nich sa budú posudzovať dokumentácie detí a prehodnocovať žiadosti o medzištátnu adopciu dieťaťa z krajín, s ktorými centrum podpísalo platnú zmluvu. Týmito štátmi sú Holandsko, Monako, Portugalsko, Malta a Andorra. 

 

"Od júna minulého roku pre naše centrum platí nový vnútorný predpis v súvislosti s medzištátnymi adopciami, pričom pri vyjednávaní podmienok zostávame veľmi striktní," uviedla Cisárová. S niektorými z krajín, ktoré boli doteraz partnermi, centrum spoluprácu nepredĺži, pretože nechcú akceptovať tvrdšie podmienky. "Jednou z týchto podmienok je aj striktnejší monitoring dieťaťa po osvojení, ako aj podpísanie zmluvy na úrovni ústredných orgánov krajín," vysvetlila pre agentúru SITA. 

 

V poslednej dobe začína centrum podľa jeho riaditeľky pociťovať aj záujem slovenských rodín o informácie o možnostiach adopcie dieťaťa zo zahraničia. CIPC preto oslovilo viaceré signatárske krajiny Dohovoru o ochrane detí a o spolupráci pri medzištátnych osvojeniach. Oslovilo ich so žiadosťou o informácie o procese medzištátnej adopcie v ich krajine a o možnosti spolupráce a osvojenia si detí z ich krajiny na Slovensko. "Skutočnosťou je, že mnohé krajiny uzatvorili adopčný proces detí do zahraničia, pretože kvantita prevyšovala kvantitu," uzavrela pre agentúru SITA riaditeľka centra Andrea Cisárová s tým, že Slovensko aj preto naďalej zostáva opatrné a striktné pri vyjednávaní podmienok medzištátnych osvojení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies