O slobodu väzneného chorvátskeho expremiéra Sanadera sa pobijú právnici

NETKY.SK • 26 August 2015, 18:35 • 2 min
O slobodu väzneného chorvátskeho expremiéra Sanadera sa pobijú právnici

ZÁHREB - Príslušný chorvátsky súd zamietol dnes žiadosť bývalého premiéra Iva Sanadera o prepustenie z vyšetrovacej väzby na slobodu.

slovakia

left justify in out

Sanaderovi právni zástupcovia v žiadosti poukazovali na fakt, že ich mandant má právo brániť sa na slobode, čo zdôvodnili uplynutím zákonom stanovenej lehoty maximálne 3,5 roka pre vyšetrovaciu väzbu v Chorvátsku.

 

Súd však svoje zamietavé rozhodnutie zdôvodnil opačným právnym názorom s odvolaním sa na skoršie verdikty Európskeho súdu pre ľudské práva. Obžalovaný je totiž za mrežami pre rôzne trestné činy a väzbu súvisiacu s nimi nemožno podľa názoru súdu kumulovať, odznelo v neprítomnosti expremiéra, ktorý sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov, píše tlačová agentúra MTI.

 

Obhajoba už avizovala, že sa podobne ako v prípade desaťročného trestu pre Sanadera z novembra 2012 za obohacovanie vo vojnovom konflikte, zneužitie právomocí verejného činiteľa a korupciu, obráti na ústavný súd.

 

Prvostupňový rozsudok Sanaderovi najvyšší súd zmiernil na 8,5 roka, ústavný súd v júli jeho časť zrušil.

 

Podľa obhajcov vzhľadom na fakt, že trestné stíhanie voči bývalému predsedovi chorvátskej vlády prebieha vo viacerých prípadoch, Sanader už strávil vo vyšetrovacej väzbe čas dlhší, ako pripúšťa platná chorvátska legislatíva. Navyše podľa nich dochádza k obmedzovaniu osobnej slobody ich mandanta a porušovaniu jeho základných práv.

 

Sanadera aj v súčasnosti vyšetrujú ešte v dvoch korupčných kauzách, v ktorých však doteraz nevyniesli rozsudok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies