O situácii na Ukrajine rokovali dnes v Berlíne Merkelová, Hollande a Porošenko

NETKY.SK • 25 August 2015, 10:32 • 2 min
O situácii na Ukrajine rokovali dnes v Berlíne Merkelová, Hollande a Porošenko

BERLÍN - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová po dnešnej berlínskej schôdzke s prezidentmi Francúzska a Ukrajiny, Francoisom Hollandom a Petrom Porošenkom, opäť poukázala na nedodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny, na obmedzené možnosti pohybu členov pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ako aj na rušenie monitorovacích bezposádkových lietadiel.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov sa efektivita práce pozorovateľov OBSE musí obnoviť v plnom rozsahu. Prvou a hlavnou podmienkou je, aby sa urobilo všetko pre prenesenie obsahu mierových dohôd do praxe, zdôraznila podľa tlačovej agentúry Reuters. Sme tu na to, aby sme implementovali dohody z Minska, a nie aby sme ich spochybňovali, dodala Merkelová.


Za dodržiavanie princípov mierového procesu na Ukrajine dohodnutých vo februári v Minsku sa dôrazne vyslovili aj najvyšší predstavitelia Francúzska a Ukrajiny.


Francúzsky prezident Francois Hollande v Berlíne vyhlásil, že pravidlá dohodnuté v bieloruskej metropole sa zatiaľ nerešpektujú. Dodal však, že práve tamojšia dohoda je základom pre pokračovanie celého procesu.


Ukrajinský prezident Petro Porošenko naznačil, že minské mierové dohody nemajú alternatívu. "Sme presvedčení, že minský proces je absolútne univerzálnym nástrojom," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA s tým, že predpokladom pre napredovanie procesu by malo byť okamžité prímerie, stiahnutie ťažkých zbraní a bezpodmienečné vytvorenie podmienok pre prácu expertov OBSE.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies