O Savčenkovej prepustení rozhodli Putin a Porošenko, nie normandská štvorka

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 11:31 • 2 min
O Savčenkovej prepustení rozhodli Putin a Porošenko, nie normandská štvorka

MOSKVA - Medializované tvrdenia, že dohoda o oslobodení bývalej ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej bola dosiahnutá v rámci telefonátu lídrov tzv. normandskej štvorky, nezodpovedá skutočnosti. Pre agentúru TASS to dnes uviedol vysokopostavený ruský zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

slovakia

left justify in out

Vysvetlil, že o prepustení Savčenkovej sa vyjednávalo už dlhší čas a rozhodnutie o tom prijali prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko.

 

"Ostatní členovia normandskej štvorky (francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová) boli len informovaní o už prijatom rozhodnutí," spresnil zdroj.

 

Podľa neho realite nezodpovedajú ani vyhlásenia, že výmena Savčenkovej za dvoch ruských občanov, odsúdených na Ukrajine za teroristické aktivity na strane proruských separatistov, sa uskutočnila v rámci plnenia minských mierových protokolov.

 

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu výnos o udelení milosti Savčenkovej, ktorá bola v Rusku odsúdená na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov pôsobiacich na východe Ukrajiny.

 

O milosť pre ňu požiadali príbuzní oboch novinárov, a to z humanitárnych dôvodov a - ako uviedol Putin - v nádeji, že to prispeje k urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny.

 

V rovnaký deň sa uskutočnila výmena Savčenkovej za dvoch ruských občanov odsúdených na Ukrajine za teroristické aktivity po boku proruských separatistov v Donbase. Obaja odsúdení Rusi, Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofejev, požiadali ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o milosť. Ten ich žiadosti vyhovel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona