O rýchliky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou majú záujem aj Leo Express a ÖBB so Slovak Lines

NETKY.SK • 18 Január 2016, 17:54 • 2 min
O rýchliky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou majú záujem aj Leo Express a ÖBB so Slovak Lines

BRATISLAVA - Záujem o prevádzku rýchlikov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou majú aj český súkromný dopravca Leo Express, a.s., ako aj rakúske spolkové železnice ÖBB spolu so slovenským autobusovým dopravcom Slovak Lines, a.s. Hovorkyňa Leo Express Petra Valentová v pondelok pre agentúru SITA potvrdila, že žiadosť o účasť v tendri predložili v lehote v piatok minulý týždeň. "Podrobnosti zatiaľ zo zrejmých dôvodov nebudeme uvádzať," dodala.

slovakia

left justify in out

Do súťaže sa prihlásili aj rakúske spolkové železnice ÖBB spolu so slovenským autobusovým dopravcom Slovak Lines. Generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský v pondelok informoval, že majú záujem o komplexnú obsluhu zákazníkov vo verejnej doprave. "Podanie spoločnej ponuky s ÖBB je pokračovaním doterajšej dlhoročnej spolupráce. V prípade úspechu v tendri bude Slovak Lines ako súčasť konzorcia predovšetkým riešiť otázky zákazníckeho obchodného modelu tak, aby bol najlepšou ponukou na trhu a naplnil požiadavky a očakávania slovenských zákazníkov," uviedol pre agentúru SITA Sádovský.


Ako už agentúra SITA v piatok 15. januára informovala, do užšej súťaže ministerstva dopravy na prevádzku dotovaných rýchlikov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou sa prihlásilo osem záujemcov. Podanie žiadosti o účasť v tendri, vrátane potrebných dokladov pre splnenie podmienok, už skôr potvrdili štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK), súkromní dopravcovia RegioJet, a.s. a Arriva, ale aj štátne České dráhy, a.s. (ČD). Ministerstvo dopravy bude v tejto fáze súťaže vyhodnocovať, či záujemcovia spĺňajú podmienky účasti.


Vybraný dopravca by mal počas desiatich rokov na trase Bratislava - Galanta - Šaľa - Šurany - Levice - Žiar nad Hronom - Zvolen - Banská Bystrica a späť zabezpečovať približne 1,5 milióna vlakových kilometrov ročne. Ministerstvo dopravy vyhlásilo súťaž na diaľkovú osobnú železničnú dopravu na uvedenej trati vlani v novembri bez zverejnenia predpokladanej ceny dopravných služieb. Hodnota služieb by však podľa odhadov mala byť nad 10 mil. eur. Komplexný opis zákazky, ako aj technické a kvalitatívne podmienky budú súčasťou súťažných podkladov, ktoré ministerstvo dopravy zverejní vo svojom profile na portáli Úradu pre verené obstarávanie a poskytne záujemcom, ktorí splnili podmienky účasti až po ich úplnom vyhodnotení.


Rýchliky na trati Bratislava - Banská Bystrica v súčasnosti prevádzkuje štátny prepravca. Priame rýchlikové spojenie oboch miest každé dve hodiny s kratším trvaním cesty je jednou z hlavných noviniek nového grafikonu vlakovej dopravy 2015/2016, platného od 13. decembra. V pracovných dňoch na 230-kilometrovej trati premáva deväť párov rýchlikov, cez víkendy osem a v nedeľu navyše dva posilové spoje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona