O rozpočte budú poslanci hlasovať vo štvrtok

NETKY.SK • 3 December 2014, 17:44 • 2 min
O rozpočte budú poslanci hlasovať vo štvrtok

BRATISLAVA - Rozpočet upevňuje naše smerovanie k štrukturálne vyrovnanému rozpočtu v roku 2017. Vyhlásil to na záver rozpravy v Národnej rade SR minister financií Peter Kažimír, ktorý spomenul aj nečakanú krátkosť rozpravy, ktorá bola napríklad v porovnaní s minulým rokom zhruba o polovicu kratšia, keď trvala necelých 15 hodín.

slovakia

left justify in out

Viacero pôvodne prihlásených rečníkov totiž napokon ani nevystúpilo a ústne sa do rozpravy dnes prihlásili len štyria poslanci. "Musím sa priznať, že ma krátkosť rozpravy prekvapila. Zároveň to vnímam ako dôkaz toho, že rozpočet nie je žiadna dráma," tvrdí Kažimír. 

 

Ako pokračoval, konsolidáciu nevníma ako preteky. Jeho rezort podľa neho zároveň preukázal, že dokáže zostaviť aj rozpočet s 2-percentným deficitom, aký smeroval na rokovanie parlamentu z vlády. Rozhodujúce podľa Kažimíra je, že návrh rozpočtu umožní pomôcť ľuďom, podporí aj hospodársky rast a taktiež bude riešiť aj podľa neho najpálčivejší problém Slovenska, ktorým je nezamestnanosť. Ešte pred Kažimírom pritom v pléne vystúpil aj minister práce Ján Richter, ktorý žiadal podporu pre návrh na navýšenie rozpočtu jeho kapitoly o 32 mil. eur práve na aktívne politiky trhu práce. 

 

O návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok a o rozpočte verejnej správy na roky 2015 až 2017 budú poslanci hlasovať vo štvrtok dopoludnia. Svojimi hlasmi rozhodnú aj o viacerých pozmeňujúcich návrhoch, keďže návrh rozpočtu do parlamentu putoval ešte oklieštený, vzhľadom na vtedy aplikované sankcie z tretieho pásma dlhovej brzdy. Deficit v pôvodnej verzii rozpočtu je plánovaný na 1,98 % hrubého domáceho produktu, minister financií Peter Kažimír však už avizoval, že pozmeňujúcimi opatreniami sa zrejme navýši pod hranicu 2,5 % výkonu ekonomiky. 

 

Oproti návrhu rozpočtu, ktorý putoval do parlamentu z vlády, by si malo po prerokovaní návrhu v pléne Národnej rady SR polepšiť okrem spomínaného rezortu práce aj viacero ďalších rezortov. Okrem 152 mil. eur pre rezort zdravotníctva na krytie nákladov zavedenia odvodovej odpočítateľnej položky by podľa spoločnej správy parlamentných výborov mali milióny navyše dostať rezort vnútra, práce či dopravy. Ministerstvu životného prostredia poslanci navrhujú zvýšiť rozpočet o 15 mil. eur na protipovodňové opatrenia, ministerstvu vnútra by sa mali zvýšiť limity na zvýšenie služobného výkonu zložiek rezortu v regiónoch so zvýšenou kriminalitou rovnako o 15 mil. eur. 

 

Rezort dopravy by si mal zase oproti pôvodnému návrhu polepšiť o 20 mil. eur, ktoré by sa mali využiť na nájomné byty a odstraňovanie systémových porúch v bytových domoch. Ministerstvo zdravotníctva by na základe pozmeňujúceho návrhu, ktorý predložil šéf finančného výboru Daniel Duchoň, malo do rozpočtu získať aj 50-miliónovú rezervu na krytie prípadného stratového hospodárenia nemocníc. 

 

Gestorský finančný výbor však v rámci rozpočtu odporúča aj navýšenia rozpočtov ostatných kapitol, aj keď už v nižších sumách. Rozpočet ministerstva hospodárstva by sa mal navýšiť o 300-tis. eur na budovanie priemyselných zón. Viac zrejme dostane aj Kancelária prezidenta SR. Na opravu dreveného krovu Prezidentského paláca by malo putovať dodatočných 310-tis. eur, ďalších 97-tis. eur by malo pokryť rekonštrukciu prezidentskej rezidencie na Slavíne a 93-tis. eur má pokryť odchodné pre 20 zamestnancov kancelárie. 

 

Navrhuje sa tiež navýšenie rozpočtu Najvyššieho súdu SR o 80-tis. eur na zvýšenie počtu asistentov. O 50-tis. eur viac by mal dostať aj Úrad vlády SR na podporu menšinovej kultúry a jazyka národnostných menšín. 

 

Súčasťou navrhovaných zmien sú aj presuny medzi kapitolou rezortu školstva a Slovenskou akadémiou vied. Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že toto riešenie vyplýva z rokovaní medzi rezortom školstva a predstaviteľmi akadémie. Z rozpočtu na Agentúru na podporu vedy a výskumu by sa tak malo presunúť 8 mil. eur priamo na Slovenskú akadémiu vied. 

 

Súčasťou navrhovaných zmien je aj krytie nákladov na navyšovanie platov vo verejnej správe, vrátane učiteľov a vytvorenie rezervy na prípadný horší makroekonomický vývoj vo výške 155 mil. eur a takisto rezerva na prípadný lepší výber daní. Pri nej sa rozpočtujú dodatočné príjmy v sume 300 mil. eur, ktoré nie sú viazané na žiadne konkrétne výdavky. Ak bude skutočný výber daní lepší, ako predpokladá rozpočet, bude možné tieto prostriedky využiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona