O registráciu malých OZE rastie záujem, dominujú výrobcovia fotovoltických panelov

NETKY.SK • 29 Október 2015, 12:41 • 2 min
O registráciu malých OZE rastie záujem, dominujú výrobcovia fotovoltických panelov

BRATISLAVA - Zoznam malých obnoviteľných zdrojov energií, na ktoré poskytne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) slovenským domácnostiam finančnú podporu, sa neustále rozširuje. Najväčší záujem o registráciu podporeného obnoviteľného zdroja majú výrobcovia fotovoltických panelov.

slovakia

left justify in out

Po začatí s poskytovaním podpory si budú môcť domácnosti nárokovať štátnu podporu na viac ako 350 druhov fotovoltických panelov od rôznych výrobcov. Domácnosti budú môcť taktiež podľa aktuálneho zoznamu žiadať podporu aj na vyše 200 druhov slnečných kolektorov, 200 druhov kotlov na biomasu a viac ako 240 druhov tepelných čerpadiel.


Podporená bude aj kúpa a inštalácia domácich veterných turbín. Pri tomto obnoviteľnom zdroji je v súčasnosti zaujímavé, že zatiaľ žiaden jeho výrobca sa do zoznamu oprávnených zariadení nezaregistroval. V budúcnosti však nie je vylúčené, že sa nejaký výrobca malých veterných turbín nájde, keďže registrácia nie je časovo obmedzená. "Registrácia zariadení podporených v rámci projektu Zelená domácnostiam bude prebiehať počas celej doby trvania projektu,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk riaditeľ odboru komunikácie a medzinárodných projektov SIEA Eduard Jambor.


O registráciu zariadenia môžu požiadať tí, ktorí sú schopní predložiť doklady o inštalovanom výkone zariadenia vydané akreditovanou skúšobňou a vyhlásenie o zhode. Momentálne je národný projekt Zelená domácnostiam stále len v prípravnej fáze. Domácnosti tak ešte nemôžu žiadať o podporu. Energetická agentúra predpokladala, že s podporou kúpy malých obnoviteľných zdrojov energií by sa malo začať niekedy v jeseni tohto roka. Podmienkou spustenia národného projektu je podľa Jambora okrem vytvorenia zoznamu zariadení aj vytvorenie zoznamu zhotoviteľov, ktorí sa zaviažu dodržiavať zmluvné podmienky pri inštalácii podporených zariadení, ako aj pri preplácaní poukážok.


Energetická agentúra na začiatok vyčlení na podporu 45 miliónov eur. Vďaka tomu by malo byť v slovenských domácnostiach nainštalovaných viac ako 15-tisíc systémov na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Domácnosti budú môcť žiadať podporu na výrobu elektriny s výkonom do 10 kilowattov. Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení obnoviteľných zdrojov zostáva naďalej na úrovni pôvodných 115 miliónov eur. Z európskych zdrojov pôjde z Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR, 100 miliónov eur, zvyšok sa vykryje zo štátneho rozpočtu. Podpora inštalácie zariadení bude možná do konca roka 2020 alebo do vyčerpania prostriedkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies