O protikorupčných školeniach chce Čislák ešte diskutovať

NETKY.SK • 26 August 2015, 15:59 • 2 min
O protikorupčných školeniach chce Čislák ešte diskutovať

BRATISLAVA - Vláda v stredu prerušila rokovanie o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Tá navrhuje, aby podmienkou výkonu zdravotníckeho povolania bolo pre zdravotníckych pracovníkov absolvovanie školenia o protikorupčnom správaní.

slovakia

left justify in out

Ako po rokovaní vlády uviedol minister zdravotníctva Viliam Čislák, rokovanie presunul, aby sa o protikorupčných školeniach ešte mohlo diskutovať. "Ja to neruším, len posúvam kvôli tomu, aby prebehla diskusia s odborníkmi," povedal Čislák.


Povinnosť absolvovať protikorupčné školenia sú podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského výsmechom občanov. "Začiatkom roka 2012 Lekárske odborové združenie predložilo Ministerstvu zdravotníctva SR svoj plán protikorupčných opatrení, ktorý hovoril o verejných zoznamoch čakacích dôb na zdravotné výkony, o zverejňovaní všetkých zmlúv a faktúr medzi poisťovňami a poskytovateľmi, o viacčlennom štatutárnom orgáne v nemocniciach, o kontrolných radách, o vyššej trestnoprávnej zodpovednosti členov štatutárnych orgánov, o povinnosti poisťovne oznamovať poistencovi sumu, ktorú na neho vynaložila poisťovňa, o zverejňovaní návrhov zmlúv poskytovateľov, ktoré plánujú uzatvoriť," priblížil Visolajský. Podľa neho "tragikomický" návrh postihne lekárov a sestry, pričom v minulých kauzách mali prsty hlavne riaditelia nemocníc a zamestnanci ministerstva zdravotníctva.


Príkladom neúčinnosti navrhovaných opatrení môže byť podľa predsedu LOZ nákup predraženého CT v Piešťanoch z jesene minulého roka, kde by na preškolenie išli lekár Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová, ktorí aj bez preškolenia na kauzu upozornili. "Zvyšku správnej rady piešťanskej nemocnice by sa zákon nedotkol. Rovnako podľa tohto návrhu ministerstva zdravotníctva bude „protikorupčne preškolená“ doktorka Pechočiaková z Nitry, ale riaditeľ nitrianskej nemocnice, Jozef Valocký, ktorý tvrdil verejne, že karta pacienta bielená nebola, preškolený nebude," upozornil Visolajský, ktorý poukázal na fakt, že novela sa nedotkne ani mnohých riaditeľov nemocníc a zamestnancov ministerstva zdravotníctva, ktorí jednoducho nie sú zdravotníckymi pracovníkmi. LOZ preto vyzýva ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby návrh novely stiahol a inšpiroval sa navrhovanými opatreniami.


Podľa podpredsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomíra Galka protikorupčné vzdelávanie zdravotníkov, ktoré navrhuje rezort zdravotníctva a má ho zabezpečovať Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave, je typickou ukážkou riadenia štátu, ktorý ovládajú skorumpovaní politici a byrokracia. "Strana Sloboda a Solidarita odporúča ministerstvu, aby zahrnulo do osnov aj mimoriadne poučný film "Jáchyme, hoď ho do stroje!", v ktorom si zdravotníci vypočujú progresívne sentencie typu "Neber úplatky, lebo sa z toho zblázniš!"," uviedol Galko vo svojom vyhlásení. Podľa neho slovenské verejné zdravotníctvo je semenišťom korupcie preto, lebo sú v ňom zdeformované ekonomické vzťahy, spolitizovaná personálna politika, a to všetko ako dôsledok populistickej politiky vlád Vladimíra Mečiara a Roberta Fica.


Navrhovaná právna úprava tiež rozširuje niektoré povinnosti poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti a povinnosti poskytovateľov tkanivových zariadení a sankcie za ich porušenie. Novela okrem iného dopĺňa povinnosť poskytovateľom ústavnej zdravotnej starostlivosti zaradeným v pevnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vypracovať traumatologický plán pre udalosti s hromadným postihnutím osôb. Tým sa podľa MZ zabezpečí v prípade udalosti s hromadným postihnutím osôb adekvátne a operatívne nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre zranené osoby a osoby privezené z miesta udalosti. "Ide o strategické zabezpečenie potrebných zdravotníckych pracovníkov na okamžité zvládnutie poskytovania zdravotnej starostlivosti poskytovateľmi ústavnej zdravotnej starostlivosti osobám privezeným záchrannou zdravotnou službou v prípade takejto udalosti," vysvetlilo ministerstvo v dôvodovej správe.


Predmetom úpravy je aj stanovenie minimálnej výšky základnej zložky mzdy pre skupiny zdravotníckych pracovníkov pracujúcich v zdravotníckych zariadeniach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies