O prieťahoch pri výstavbe Auparku má rozhodnúť okresný súd

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 16:23 • 2 min
O prieťahoch pri výstavbe Auparku má rozhodnúť okresný súd

ŽILINA - Súdny spor medzi žilinskou radnicou a spoločnosťou Getway Management, ktorá žiada od mesta vyše 17,5 milióna eur ako zmarený zisk za prieťahy pri výstavbe Auparku, vrátil krajský odvolací súd okresnému súdu.

slovakia

left justify in out

Okresný súd Žilina vlani v novembri rozhodol, že spoločnosť Getway má zložiť vyše 878-tisíc eur ako preddavok na trovy konania. Spoločnosť sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala na krajský súd. „Vec bola vrátená Okresnému súdu Žilina, aby o odvolaní rozhodol sudca okresného súdu,“ uviedol pre agentúru SITA zastupujúci hovorca Krajského súdu v Žiline Martin Jažembovský.

 

Za prieťahy pri výstavbe obchodného centra zažalovala mesto spoločnosť HB Reavis, ktorá v roku 2010 Aupark v Žiline postavila. Minulý rok HB Reavis predala žilinský Aupark spoločnosti NEPI a 17,5-miliónovú pohľadávku spoločnosti Getway Management. Spoločnosť HB Reavis zažalovala mesto ešte začiatkom roka 2012, v júni 2012 však žalobu prerušila a snažila sa s mestom dohodnúť mimosúdne. Po neúspešnom hľadaní kompromisu minulý rok žalobu opäť obnovila. 

 

Žilinská radnica je od začiatku sporu rozhodnutá súdiť sa, primátor Igor Choma viackrát deklaroval, že žiadne mimosúdne finančné vyrovnanie neprichádza do úvahy. Choma je ochotný nanajvýš sa verejne ospravedlniť za prieťahy spôsobené bývalým vedením. „Po právnych analýzach, ktoré sme urobili, som presvedčený, že by sme neobišli zle, je veľká pravdepodobnosť, že by sme tento súdny spor vyhrali. Ja sa viem ospravedlniť za neoprávnené postupy mesta, kde bolo preukázané súdom, že mesto nekonalo správne, za to sa viem aj verejne ospravedlniť. Na druhej strane si neviem predstaviť, že by sme začali splácať nejakých 17 a pol milióna eur za zmarený zisk. Tade cesta nevedie a tam sme naozaj ochotní povedať - stop, ak je to takto, tak sa ideme súdiť,“ povedal Choma. 

 

Podstatou žaloby je náhrada majetkovej ujmy, ktorú staviteľovi žilinského Auparku spoločnosti HB Reavis spôsobilo predbežné opatrenie iniciované mestom pod vedením exprimátora Ivana Harmana. „Predbežné opatrenie vydal Krajský súd v Žiline v roku 2007 v nadväznosti na žalobu podanú mestom Žilina vo veci určenia neplatnosti kúpnej zmluvy k pozemkom. Dôsledkom tohto predbežného opatrenia bolo niekoľkoročné zdržanie projektu, čo spôsobilo najmä predraženie jeho financovania ako aj vznik škody vo forme zmareného zisku. Vzťahy s mestom Žilina sú v súčasnosti na nanajvýš korektnej úrovni, avšak našej spoločnosti bola reálne spôsobená nemalá majetková ujma, žiadame preto morálnu i finančnú satisfakciu za to, čo nám nezodpovedným konaním bývalých predstaviteľov mesta bolo spôsobené,“ povedal Roman Karabelli zo spoločnosti HB Reavis v roku 2012 po podaní žaloby. 

 

Nový majiteľ Auparku Žilina, ktorým sa v auguste stala investičná spoločnosť New Europe Property Investments (NEPI), nevedie s mestom Žilina žiaden spor a obchodné centrum nie je žiadnym spôsobom zainteresované v konaní o zaplatenie zmareného zisku v súvislosti s prieťahmi pri jeho výstavbe. 

 

S výstavbou Auparku na bývalom žilinskom Námestí Ľudovíta Štúra začali v júli 2007 a otvorili ho v októbri 2010. So staviteľom obchodného centra sa súdili susediaci hotel aj mesto. Žilinská radnica podala v roku 2007 žalobu na súd o určenie neplatnosti zmluvy, ktorou mesto v roku 2003 pod vedením vtedajšieho primátora Jána Slotu predalo Štúrovo námestie. Okresný súd v tejto veci rozhodol v prospech Auparku. Súdne spory s Auparkom stáli Žilinu približne 50-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies