O pridelenie kompostéra zdarma môžu v hlavnom meste požiadať aj bytové domy

NETKY.SK • 1 August 2018, 07:48 • 2 min
O pridelenie kompostéra zdarma môžu v hlavnom meste požiadať aj bytové domy

BRATISLAVA - O kompostér na bioodpad môžu v hlavnom meste požiadať nielen majitelia rodinných domov, ale aj správcovia bytových domov, ktoré sú vlastníkmi pozemku so zeleňou.

slovakia

left justify in out

Novinku zavádza od stredy účinná novela všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o nakladaní s komunálnymi a drobnými stavebnými odpadmi na území hlavného mesta SR Bratislavy.

 

"K žiadosti o kompostér, ktorú je potrebné adresovať na Oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií Magistrátu, je potrebné pripojiť aj list vlastníctva, prípadne súhlas vlastníka pozemku," upozornila Beáta Humeniková, hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). "Náklady na kompostér sú hradené z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, distribúciu kompostérov aj v tomto prípade zabezpečí naša spoločnosť," dodala.

 

Pripomenula tiež, že na podporu správneho kompostovania zároveň Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene hlavného mesta pripravuje projekt “Podpora komunitného kompostovania,” v rámci ktorého bude poskytovaná odborná, technická pomoc a poradenstvo pri zriaďovaní komunitných kompostovísk a poskytovanie školení k správnemu kompostovaniu.

 

Tie rodinné domy v Bratislave, ktoré si zatiaľ nesplnili svoju povinnosť a nepodali žiadosť o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad na Oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií hlavného mesta, tak môžu urobiť aj naďalej. "Rodinné domy môžu požiadať o pridelenie kompostéra alebo 240 l hnedej zbernej nádoby na bioodpad zo záhrad. Majitelia rodinných domov, ktorí sú už vlastníkmi zbernej nádoby s objemom 120 l, môžu požiadať o bezplatnú výmenu za nádobu s objemom 240 l,“ informovala Humeniková. Náklady na kompostér, nádobu a odvoz bioodpadu z hnedých nádob, realizovaný každých 14 dní v sezóne od marca do novembra, sú hradené z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

 

Novela VZN aktualizuje aj informácie o triedení odpadu na území hlavného mesta a distribúcie podľa farby zberných nádob resp. kontajnerov. V zjednodušenej forme patrí do modrého kontajnera papierový odpad, do zeleného sklo, do žltého plasty, do hnedého bioodpad a v čiernych kontajneroch sa združuje zmesový komunálny odpad (zvyšok po vytriedení).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies