O priazeň Americkej akadémie sa bude uchádzať Cigán

NETKY.SK • 20 September 2011, 17:07 • 2 min
O priazeň Americkej akadémie sa bude uchádzať Cigán

O priazeň Americkej akadémie sa bude uchádzať Cigán

slovakia

left justify in out

img

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) rozhodla o návrhu slovenského filmu na cenu Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii cudzojazyčný film. TASR o tom informovala výkonná viceprezidentka SFTA Zuzana Mistríková.
Ako ďalej uviedla, výber sa uskutočnil od 27. augusta do 16. septembra zo siedmich slovenských filmov, ktoré splnili podmienky AMPAS - Čas grimás (r. Peter Dimitrov), Devínsky masaker (r. Gejza Dezorz, Jozef Pálenik), Marhuľový ostrov (r. Peter Bebjak), Cigán (r. Martin Šulík), Malý zúrivý Robinson (r. Tina Diosi), Mŕtvola musí zomrieť (r. Jozef Paštéka) a Dom (r. Zuzana Liová).
Do hlasovania sa zapojilo 80 členov SFTA z celkového počtu 131, medzi ktorými sú aj čestní a zahraniční členovia. "Mali možnosť hlasovať aj za to, aby SFTA v danom roku nenavrhovala žiaden film," spresnila Mistríková.
V hlasovaní napokon získal najviac, 53 % hlasov, film Cigán, ktorý bude Slovensko reprezentovať vo výbere filmu na nomináciu na cenu pre cudzojazyčný film AMPAS. Za film Dom hlasovalo 33 % členov, snímka Marhuľový ostrov dostala 8 % hlasov.
"Prezídium SFTA na svojom zasadnutí (19. 9.) konštatovalo, že do hlasovania sa zapojilo viac ako 50 % členov, a preto je hlasovanie členskej základne platné a definitívne," doplnila Mistríková s tým, že film, ktorý bude reprezentovať slovenskú kinematografiu v Los Angeles, zaradilo operatívne bratislavské kino Lumiére do svojho programu v dňoch 20. až 22. októbra o 17.00 hodine v kinosále K1. Nomináciu snímky finančne podporil Audiovizuálny fond.
Na výročnú cenu AMPAS môže byť prihlásený dlhometrážny film, ktorý mal verejnú premiéru medzi 1. októbrom 2010 a 30. septembrom 2011, bol v riadnej kinodistribúcii, prihlasujúca krajina má prevažujúci počet hlavných tvorcov a originálny jazyk filmu musí byť iný ako anglický. Film musí byť doručený do Los Angeles do 3. októbra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona