O prezidentské kreslo sa budú okrem Bašára Asada uchádzať dvaja kandidáti

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 17:46 • 2 min
O prezidentské kreslo sa budú okrem Bašára Asada uchádzať dvaja kandidáti

DAMASK - Sýrsky prezident Bašár Asad a dvaja ďalší málo známi ľudia sú konečnými troma kandidátmi na úrad prezidenta, ktoré sa budú konať budúci mesiac. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na sýrsky najvyšší ústavný súd.

slovakia

left justify in out

"Konečný zoznam predstavuje pre prijatých kandidátov oznámenie, aby od nedeľného rána začali svoje volebné kampane," povedal hovorca súdu.
      

Asad sa stal prezidentom v roku 2000 po smrti svojho otca Háfiza, ktorý krajine vládol takmer 30 rokov. Je najpravdepodobnejším víťazom sýrskych prezidentských volieb. Tie sú naplánované na 3. júna.
      

Ďalší dvaja kandidáti - Máhir Hadžár a Hasan an-Núrí - zrejme nebudú pre Asada predstavovať vážnych protivníkov, napísala DPA.
      

Sýrska opozícia a jej západní spojenci opakovane žiadali, aby Asad z postu prezidenta odstúpil, čo by podľa nich bol prvý krok ku skončeniu občianskej vojny. Konflikt vypujkol v roku 2011 a dosiaľ si vyžiadal životy najmenej 150.000 ľudí.
      

Volebný zákon, ktorý tento rok prijal sýrsky parlament, znemožňuje kandidovať ľuďom, ktorí posledných desať rokov žili mimo Sýrie, čím vylúčil z volieb väčšinu vysokopostavených opozičných vodcov. Väčšina z nich žije v exile.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona