O prevzatí Aixtronu Číňanmi rozhodne prezident USA

NETKY.SK • 19 November 2016, 17:01 • 2 min
O prevzatí Aixtronu Číňanmi rozhodne prezident USA

HERZOGENRATH - Spor o prevzatie Aixtronu, nemeckého výrobcu špeciálnych strojov, čínskou firmou Grand Chip Investment sa dostal až na pracovný stôl amerického prezidenta Baracka Obamu.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na správu vedenia Aixtronu, publikovanú v piatok (18.11.) večer.

 

Do oválnej miestnosti prezidenta sa záležitosť presunula po tom, čo americký úrad pre zahraničné investície nechcel vo veci rozhodnúť. Prezidentovi však navrhuje, aby s čínskou akvizíciou nemeckej firmy nesúhlasil. Rozhodnutie Bieleho domu sa má prijať do 15 dní.

 

Aixtron aj Grand Chip Investment odporúčanie amerického úradu, aby sa zámeru vzdali, odmietli. Budú sa však výraznejšie usilovať, aby sa našlo kladné riešenie pre predaj nemeckej firmy.

 

Američania konštatovali, že výroba na strojoch Aixtronu sa dá využiť aj na vojenské účely. Nemecké spolkové ministerstvo hospodárstva po ich stanovisku zrušilo svoj súhlas s predajom Aixtronu a rozhodlo sa znovu preskúmať jeho predaj Číňanom.

 

Grand Chip Investment ponúkol v júli majiteľom Aixtronu za spoločnosť 670 miliónov eur. Podnik montuje stroje, na ktorých sa vyrábajú čipy. Aixtron sa v dôsledku konkurenčného tlaku nedokázal vyrovnať s poklesom cien v sektore. Súčasne nemá dostatok prostriedkov na financovanie drahého vývoja a tak sa dostal do červených čísel. Manažment navrhol akcionárom firmy, aby ponuku Číňanov prijali.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona