O prepustení či neprepustení Salmanovovcov z väzby rozhodne Najvyšší súd

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 16:33 • 2 min
O prepustení či neprepustení Salmanovovcov z väzby rozhodne Najvyšší súd

BRATISLAVA - Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) bude v najbližších dňoch rozhodovať o tom, či sa Sergej Salmanov a jeho syn Alexander, obvinení z podplácania exriaditeľky daňového úradu, dostanú z väzby na slobodu.

slovakia

left justify in out

Na NS SR dnes totiž napadla sťažnosť špeciálneho prokurátora voči rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý dvojicu koncom mája prepustil na slobodu. TASR o tom dnes informovala kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR. Otec a syn sú do právoplatného rozhodnutia NS SR stále vo väzbe.
     

ŠTS v Pezinku 28. mája prepustil z väzby podnikateľa Sergeja S. a jeho syna Alexandra za základe ich žiadosti. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) s tým nesúhlasil, a tak podal voči tomu sťažnosť. Dôvody na ich pobyt vo väzbe podľa neho stále existujú. TASR o tom vtedy informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.
     

"S rozhodnutím sudcu sa nestotožňujem zvlášť za situácie, ktorá naposledy vznikla dňa 22. mája 2014 na hlavnom pojednávaní, na ktorom obžalovaný Sergej Salmanov verbálnymi a neverbálnymi prejavmi hrozil svedkyni Márii Z. priamo počas jej výsluchu," tvrdil zase dozorujúci prokurátor. O jeho sťažnosti bude teda rozhodovať NS SR. Minimálne do jeho rozhodnutia sú obžalovaní stále teda vo väzbe. 
     

Sergej Salmanov a jeho syn Alexander Salmanov sú obvinení z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. Za úplatky im mala poskytovať informácie o prípadných kontrolách v ich firmách a zabezpečiť, aby vyplácanie peňazí z nadmerných odpočtov DPH prebehlo hladko. Sľúbiť jej mali 290.000 eur a 50.000 eur aj vyplatiť. Podľa zadokumentovaných podvodných nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) mali žiadať viac ako tri milióny eur. Všetko sa malo stať v roku 2010 v Šamoríne. Obvineným hrozí 12-ročné väzenie. Vo väzbe sú od 23. apríla 2013. Trestné konanie voči Márii Z. ešte ukončené nebolo. Na pojednávaní so Sergejom Salmanovom. a Alexandrom Salmanovom vypovedala, ako pre nich pracovala za úplatky. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies