O prepravu z Líbye požiadal prvý Slovák

NETKY.SK • 22 Február 2011, 12:45 • 2 min
O prepravu z Líbye požiadal prvý Slovák

O prepravu z Líbye požiadal prvý Slovák

slovakia

left justify in out

img

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí je v súvislosti s prípadnou evakuáciou slovenských občanov z Líbye v kontakte s ďalšími európskymi krajinami a má prehľad o voľných prepravných kapacitách. Uviedol to dnes hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.
      "Zatiaľ nás oficiálne požiadal o pomoc jeden občan SR. Požiadal o sprostredkovanie odletu, čo už momentálne riešime. Nevylučujem, že tých žiadostí môže byť viac, nakoľko nefunguje telefonické spojenie," povedal Schwarzbacher pre TASR.
      V Líbyi počas násilných zásahov proti ľudovým protivládnym protestom zahynuli desiatky až stovky ľudí. V krajine sa v súčasnosti nachádza najmenej 25 Slovákov, vrátane 17 žien, ktoré tam dlhodobo žijú. Všetci sú podľa dostupných informácií v poriadku.
      Veľvyslanectvo SR v Tripolise má informáciu aj o dvoch Slovákoch, ktorí pracujú pre zahraničnú firmu v kempe približne 1000 kilometrov od Tripolisu.
      "Sme v tomto prípade v kontakte s príslušnými rakúskymi aj ruskými úradmi, keďže v kempe pracujú najmä rakúski a ruskí občania. Spoločne hľadáme spôsoby ako dostať zamestnancov z tejto oblasti," povedal Schwarzbacher.
      Občania, ktorí majú záujem dostať sa z Líbye, by mali kontaktovať slovenský zastupiteľský úrad v Tripolise alebo stredisko pre pomoc a služby občanom pri MZV SR. "My sa samozrejme taktiež snažíme o skontaktovanie s nimi, ale vždy je lepšie, keď je to z oboch strán," dodal.
      Vzhľadom na menší počet Slovákov v krajine Slovensko zrejme nevyšle do krajiny vládny špeciál, ako to urobilo v prípade Egypta, ale využije prepravné kapacity iných štátov.
      Ministerstvo zahraničných vecí SR neodporúča občanom počas nasledujúcich dní do Líbye cestovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies